mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. január 22. 02:19

Nemzeti Diszperzit Program helyett az egészségügyi szakmára hallgasson a kormány!

Nemzeti Diszperzit Program helyett az egészségügyi szakmára hallgasson a kormány!
Hallgasson a kormány az egészségügyi szakmai szervezetekre, mert ezek céljai „a legmesszebbmenőkig” támogathatók – mondta Korózs Lajos MSZP-s politikus keddi sajtótájékoztatóján.
Látszatintézkedések, például a „Nemzeti Diszperzit Program” helyett a valós problémákra kellene fókuszálni: az egészségügy etikai, vezetési és gazdálkodási válságára – mondta a Parlament Népjóléti bizottságának szocialista elnöke.
 

A szakmai szervezetek ezt is teszik: a Kórházszövetség szerint az eszköz- és gépbeszerzésre és a vállalatirányításra kell összpontosítani, a Magyar Orvosi Kamara pedig egyértelművé tette, hogy mindent meg fognak tenni a korrupciómentes magyar egészségügyért.  Itt pedig a hálapénzen kívül a várólistákat és az eszközbeszerzéseket érintő korrupcióról is szó van.
 
Korózs elmondta: ez ügyben még az Országgyűlés tavaszi ülésszaka előtt összehívja a Népjóléti bizottságot, miután a Gazdasági Versenyhivatal több éves vizsgálódás után elismerte: a beszállítók kartelleztek az Európai Unió által gépbeszerzésre adott 40,9 milliárd forint lehívása kapcsán.
 
Azt mondta: „a legmesszebbmenőkig lehet támogatni” az Orvosi Kamara kezdeményezését egy tisztességes béremelési programra: a folyó áron 800 000 forintos kezdő rezidensbérre, az 1,1 millió forintos kezdő szakorvosi bérre és 35 évet meghaladó munkaviszony után kétmillió forintos szakorvosi bérre.
 
Szintén „a legmesszebbmenőkig lehet támogatni” a Kórházszövetség javaslatait – mondta. A szövetség 12 pontjából hármat emelt ki: a korrekt és kiszámítható bértáblát, a nyugdíjas orvosok korlátozás és külön engedély nélküli foglalkoztatását, és a szakmai minimumfeltételek felülvizsgálatát.
 
„Az évszázad szemfényvesztésének” nevezte, hogy a nyugdíjas orvosoknak jelenleg a miniszternél kell „pitizni”, hogy dolgozhassanak, miközben a magyar települések közel felében nincs orvos.
 
A szakmai minimumfeltételekről azt mondta: az intézményvezetők maguk mondják, hogy az intézmények közel felét be lehetne zárni, mert nem felelnek meg a minimumfeltételeknek. 
 
„És most itt nem csak arról van szó, hogy hogy néz ki, mondjuk, a János-kórház,  nemcsak arról van szó, hogy WC-fedelet kérnek támogatás gyanánt karácsony előtt, és nemcsak arról van szó, hogy hogy néz ki a kalocsai kórháznak a tüdőosztálya”, hanem „kritikán aluli”, hogy „karácsonyi ajándék gyanánt fertőtlenítőszereket kérnek közfinanszírozott intézmények, és azért hoznak létre alapítványokat, hogy az állam által nem finanszírozott tevékenységüket a XXI. század szintjén közelítőleg meg tudják oldani”.
 
„Meghirdetik (…) a Nemzeti Diszperzit Programot, és majd lehet, hogy a várótermeket ki fogják festeni. De abból nem lesz se röntgengép, se CT, sem MRI, sem lélegeztetőgép” – mondta Korózs a miniszterelnök ígéreteire utalva.
 
Elsorolta: az ország közel 3 000 településéből 1 400-ban egyáltalán nincs orvos. Egészségügyi és a szociális területen több mint 10 000 meghirdetett, de be nem töltött állás van, a szakdolgozói kamara szerint pedig az egészségügyből közel 25 ezer ember hiányzik. 

Kapcsolódó párttagok