Nemzeti érdek szövetségeseink értékeinek tiszteletben tartása

A nemzeti érdek az, hogy a szövetségeseink, a NATO és az Európai Unió értékeit tiszteletben tartsuk, az uniós forrásokat a magyar nemzeti érdeknek megfelelően költsük el, de legyünk figyelemmel arra, hogy a közös európai értékek felelősséget is jelentenek - jelentette ki Ujhelyi István hétfőn Zalaegerszegen, az MSZP sajtótájékoztatóján.

A szocialista párt alelnöke, európai parlamenti képviselője reagált Orbán Viktornak a külképviselet-vezetői értekezleten elmondott beszédére is. Mint mondta, ennek előzménye volt a miniszterelnök "Tusványos posványos beszéde", ami jelezte, hogy a kormányfő "fél lábbal már a EU-n kívül érzi magát". Ez pedig veszélyezteti azt, hogy "mennyit és mire költhetünk Magyarországon az egyetlen rendelkezésre álló fejlesztési forrásból", az európai uniós milliárdokból - tette hozzá.

A politikus kifejtette: a kormányzat és a fideszes polgármesterek naponta adnak át uniós forrásból megvalósult fejlesztéseket, miközben Orbán Viktor a nagyköveteknek, "a szárnysegédeinek, az előretolt csatárainak azt adta parancsba", hogy senki nincs a világban, aki kérdőre vonhatna minket. A viszonyítási pont ezentúl nem azoknak a szervezeteknek a rendszere, amelyeknek Magyarország is tagja, hanem a nemzeti érdek - idézte fel a miniszterelnök szavait Ujhelyi István.

"Október 12. után is van élet Magyarországon", de minősége azon múlik, hogy teljesen kiépül-e az orbáni hatalom, vagy legalább helyhatósági szinten lesz-e kontrollja. Csak "a magyar választó az, aki megálljt parancsolhat ennek az őrületnek" - vélekedett Ujhelyi István.

A brüsszeli képviselő arra is kitért: Zala megye számára a legfontosabb, hogy munkahelyteremtő beruházások induljanak, és haza tudják hívni azokat a fiatalokat, akik már Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában dolgoznak. Zalában már a 20 százalékot is meghaladja a fiatalok munkanélküliségi aránya úgy, hogy ebben nem szerepelnek a külföldön dolgozók és a közmunkások sem. 

Az MSZP politikusa a párt megyei listaállító küldöttgyűlésén vett részt Zalaegerszegen, s mint mondta, jelképesen megnyitották az első képviselői irodáját, "hogy a magyar emberek hangját, érdekeit" el tudja juttatni Brüsszelbe. Ez ugyanis az első állomása annak a vállalásának, hogy az ország minél több településére eljutva rendszeresen tartson képviselői fogadóórákat. 

Fodor Csaba, az MSZP Zala megyei elnöke a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt a 15 tagú Zala megyei közgyűlés jelölti listáján 15 nevet szerepeltet. A listavezető, vagyis a szocialisták közgyűlési elnökjelöltje Góra Balázs, az MSZP megyei ügyvivője, aki jelenleg is tagja a közgyűlésnek.