Nemzeti érdekérvényesítésből megbukott a Fidesz!

 "Magyarország nem veszíthet el 1400 milliárd forintot az uniós költségvetésből! Az Orbán-kormány nem tudta érvényesíteni a magyar nemzeti érdekeket a hétéves uniós költségvetési vitában." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője.

Reagált arra, hogy az uniós tagállamok állam- és kormányfői közötti megállapodás értelmében Magyarország sokkal kevesebb közösségi támogatást kap. "Akárhogy is csűri-csavarja a magyar miniszterelnök a számokat, ezt a veszteséget a magyar állampolgárok, a vállalkozók, a kistérségek saját bőrükön fogják megérezni. Mindez az Orbán-kormány fejlesztési és Európa-politikájának teljes csődjét bizonyítja! Magyarország ezért túl nagy árat fizet."

Tabajdi Csaba emlékeztetett arra, hogy "a kohéziós alapok támogatásáért folytatott erőfeszítésekben az MSZP EP-delegációja támogatta a magyar kormányt. Bíztunk abban, hogy az Orbán-kormány megfelelő módon fogja érvényesíteni a jogos magyar nemzeti érdekeket. Sajnálatos, hogy ez nem így történt".

Magyarország által a jelenlegi támogatási időszakhoz képest elveszített 4,6 milliárd euró jelenleg kb. 1400 milliárd forintnak felel meg. Magyarország a következő költségvetési időszakban a 2007-13 között rendelkezésre álló 25 milliárd euróval szemben csak 20,4 milliárd euróból gazdálkodhat. "Ez óriási veszteség. Ebből a pénzből el lehetne látni Pest megye teljes fejlesztési szükségleteit, vagy akár megépülhetne a Duna-Tisza-köze Csatorna is." - érzékeltette a veszteség súlyát a szocialista képviselő. "Ez az ára a Fidesz antidemokratikus, Európa-ellenes külpolitikájának, amellyel jelentősen beszűkítette hazánk érdekérvényesítő lehetőségeit. Ez az ára az európai uniós források lehívása és elosztása terén az utóbbi két évben teremtett káosznak!" - mondta Tabajdi.

"A magyar szocialista EP-képviselők el fogják utasítani ezt a költségvetést a parlamenti szavazás során. Az Európai Tanács költségvetési javaslata mind nemzeti szempontból, mind az uniós integráció elmélyítése szemszögéből elfogadhatatlan. Megpróbáljuk menteni a menthetőt." A szocialista delegációvezető hozzátette: "az Európai Unió nettó befizető tagállamainak vezetői is szégyellhetnék magukat önzésükért, gazdasági nacionalizmusukért, ami miatt jelentősen csökkenni fog az uniós költségvetés.

A vita következő európai parlamenti szakaszában, a Tanács és az EP közti egyeztetéseken világossá kell tennünk, hogy kevesebb pénzből nem lehet több Európát építeni! Úgy tűnik, egyes tagállamok nem látták be, hogy a rossz helyzetben lévő tagállamok, mint Magyarország felzárkóztatása, az európai fejlesztési politikák finanszírozása uniós érdek. Elképzelhetetlen, hogy az Európai Parlament jóváhagyná az EU történelmének első megszorításokon alapuló költségvetését." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.