2012. június 21. 10:44

Nemzeti konzultáció – felesleges pénzkidobás

A nemzeti konzultációs levelezés milliárdba kerülő kérdései a valós problémákról terelik el a figyelmet. Miközben az állampolgárok felé felteszik a látszat kérdéseket:

- Támogassuk-e a fiatalok elhelyezkedését, a nyugdíjasok munkavállalását, a nők és kisgyermekes anyukák munkába állását, vagy az új személyautó megvásárlását?
- Viseljék-e a terheket a bankok és nagyvállalatok, kapjanak-e adótámogatást az új munkahelyet teremtők, illetve az alapvető létfenntartási cikkek?
addig ezek jó része már eldöntött kérdés, és sorozatosan tapasztaljuk az állampolgárokat sújtó megszorításokat.

Az új és egy hónap múlva hatályba lépő új Munkatörvénykönyv korlátozza a munkavállalók és az érdekképviseletek jogait, és az emberek zsebében turkál ugyanúgy, mint a már bevezetett új adók:

- a mindenkit érintő távközlési adó;
- pénzügyi tranzakciós, vagyis sárgacsekk adó;
- a személyi jövedelemadó megmaradó fél szuperbruttója;
- az új 11%-os közüzemi energia- és vízszolgáltató, valamint hulladékkezelési közszolgáltatókat és ezen keresztül minden lakost érintő adó;
- a biztosítási adó;
- a minden termék árában megjelenő elektronikus útdíj.

A sornak nincs még vége, tervezik az értéknövekmény adót, miközben az adóterhelés mértéke már így is 38%-os, ami magasabb, mint két évvel ezelőtt volt.

A sarcok kivetése, a gazdaság stagnálása és az, hogy ma kevesebb embernek van munkája, mint 2010-ben, jogosan kelt elégedetlenséget és felháborodást. E mellett az alapvető fogyasztási cikkek két év alatt 40-50%-kal drágultak (finomliszt, tojás, cukor, burgonya, alma, üzemanyagok …).

A Fidesz még ellenzékben azt mutatta, hogy fontos a lakosság véleményét megkérdezni és népszavazást kezdeményezett a tandíj és vizitdíj ellen. Akkor volt bátorságuk igazából megkérdezni az embereket. Most hatalmon kétharmaddal eltörölték az ilyen népszavazási lehetőséget, és bevezették a fizetős felsőoktatást és egészségügyi ellátást.

Az MSZP felesleges pénzkidobásnak tartja a nemzeti konzultációs levelezgetést. A kormány teljesítményével szembeni elégedetlenséget azzal demonstráljuk, hogy nem küldjük vissza a kérdőíveket, azaz bojkottáljuk a nemzeti konzultációt.
Az eddigi pozitív visszajelzéseket megköszönve ezen akciónkkal is szeretnénk a lakosság felé „Ébresztő”-t fújni.

A megye településein és Debrecenben az elkövetkezendő napokban aktivistáink és politikusaink kitelepüléseken és fórumokon fognak találkozni az érdeklődő lakosokkal, és akik egyetértenek a bojkottal, azok leadhatják a kitöltetlen kérdőíveket ezeken a rendezvényeken.

Várunk mindenkit, akinek elege van az újabb adók és sarcok kivetéséből, a gazdaság stagnálásából, a jövő folyamatos feléléséből.


Kathiné Juhász Ildikó,
megyei elnök

Szathmári Károly,
városi elnök

Juhászné Lévai Katalin,
Nőtagozat megyei elnöke