mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. január 06. 14:31

Nemzeti létkérdés az oktatás

Nemzeti létkérdés az oktatás
Ha a kormány arra hivatkozik, hogy addig nem tud pedagógusbért emelni, amíg „Brüsszeltől” nem jön pénz, akkor addig ne emeljék a politikusok fizetését sem – ismételte meg javaslatát Komjáthi Imre pénteken, nemzeti létkérdésnek nevezve az oktatást és mindenkitől szolidaritást kérve a Tudásmenet számára.
„Nemzeti sorskérdés az oktatás ügye, éppen ezért mindenkinek szolidárisnak kell lenni” – jelentette ki az egykori Éhségmenetek szervezője, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselője, a Közmunkás Szakszervezet korábbi vezetője az ATV Start című műsorában az oktatásért Miskolctól Budapestig hat napig menetelő pedagógusok és támogatóik Tudásmenetéről, melyhez szülőként és szakszervezeti vezetőként szolidaritást kérve és kifejezve maga is csatlakozott.
 
Komjáthi megismételte az MSZP javaslatát: a TAO-pénzeket csoportosítsák át az oktatás ügyére. Rámutatott: ennek a feltételeit a kormány felelőssége megteremteni, a szocialista képviselők akár éjszaka is bemennek a Parlamentbe megszavazni egy ilyen javaslatot
 
„Most nem fűtött gyepre kell (...) költeni, és nem újabb stadionok (...) vagy csarnokok építésére, hanem az emberek mindennapi megélhetése van veszélyben, és oda kell átcsoportosítani” – mondta.
 
Nem „Brüsszeltől” kell várni a pedagógusok béremelését sem, hanem „ha a kormány arra hivatkozik, hogy addig nem tud pedagógusbért emelni, amíg „Brüsszeltől” nem jön pénz, akkor addig ne emeljék a politikusok fizetését se” – jelentette ki.
 
A kormánynak minden eszköz a kezében van, kétharmaddal, illetve rendeletekkel kormányoznak. A cégek is „látják, hogy ez nemzeti létkérdés”, örömmel fektetnének be a jövőbe, a tudásba – tette hozzá.
 
Újra hangsúlyozta: mindenkitől szolidaritást szeretne kérni a Tudásmenet számára, amely az oktatás helyzetén kívánja tartani a figyelmet, miután a diákok, pedagógusok és szülők tüntetései „átütötték” a kormánypropaganda által épített „alternatív valóság fátylát”.
 
Azt mondta, a korábban a politikától elzárkózó diákokkal „most hirtelen szembejött (...) a politika”, látják, hogy „a kormány politikája a megfélemlítés politikája”.
 
„Ők ezt nem akarják. Nem akarnak félelemben, és nem akarnak szolgaságban élni” – mondta, hozzátéve: annak az üzenete „átment”, hogy „itt ki lehet rúgni tanárokat azért, mert a jogaikért kiállnak, diákokat meg lehet fenyegetni”, mert kiállnak a tanáraikért.
 
„Nem akarunk alattvalókat! Nem akarjuk, hogy a gyerekeink egy olyan világban nőjenek fel, ahol majd az (...) oligarchák cselédei lesznek” – mondta pártja nevében.
 
Úgy folytatta: az MSZP azt szeretné, ha a multinacionális cégek a jól képzett szakemberek miatt jönnének Magyarországra, „és nem azért, mert kiszolgáltatják őket a kormány részéről a multicégeknek, és szabadon garázdálkodhatnak, kirúghatnak szakszervezeti vezetőket és spórolhatnak a magyar munkaerőn”.

Kapcsolódó párttagok