MTI/mszp.hu | Belföld | MÁÉRT
2014. november 20. 15:10

Nemzeti minimumra van szükség

Az MSZP bízik abban, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésein a következő négy évben az anyaországi pártok és a határon túli szervezetek megállapodnak egy nemzeti minimumban, amelynek része az autonómiatörekvések támogatása - mondta az ellenzéki párt elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóbiás József a Máért zárt ülésén ismertetett szocialista javaslatokról elmondta, az MSZP, ahogy az elmúlt években is, nemzetpolitikai kiegyezést kezdeményezve három feladatot fogalmazott meg.
    
Ismertette: ki kell alakítani egy Kárpát-medencei gazdasági térséget. Egy hosszú távú támogatást biztosító Kárpát-medencei fejlesztési programra is szükség van, ez lefedné a tudás, a foglalkoztatás, a szociális terület kérdéseit.
    
Az MSZP elnöke fontosnak nevezte egy népesedési kerekasztal létrehozását, amelyben az anyaország politikai pártjai, szakemberek, az egyházak, a Magyar Tudományos Akadémia és a határon túli szervezetek képviselői vennének részt.
    
Tóbiás József megjegyezte, hogy azért tart sajtótájékoztatót, mert az eddigi gyakorlattal ellentétben a pártok képviselői közösen nem ismertetik a véleményüket, a Máértről a miniszterelnök-helyettes és az államtitkár tájékoztat.

(MTI)