MTI/mszp.hu
2012. augusztus 06. 18:33

Nemzeti összefogásra van szükség Hódmezővásárhely érdekében

Nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy a hatalmas adóssághullám ne temesse maga alá Hódmezővásárhelyet - jelentette ki Szanyi Tibor országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja hétfőn az alföldi városban.

A szocialista politikus Kis Andreával, a párt polgármesterjelöltjével közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "Hódmezővásárhely rákos beteg, nagyon komoly kezelésre szorul".
    
Hódmezővásárhelyen az egy főre jutó önkormányzati adósság 450 ezer forint, csaknem duplája az országos átlagnak - mondta Szanyi Tibor, hozzátéve, ezt a "borzasztó adóssághegyet" egy ideig még tolhatja a város maga előtt, de ledolgozni nem lesz könnyű.
    
Véleménye szerint radikális megszorítások esetén is csak 2037-re juthat oda a település, hogy "egy kicsit ki tudja dugni az orrát a víz alól". Hozzátette: ilyen horderejű problémákat csak nemzeti összefogással lehet megoldani. Hódmezővásárhely az egész ország segítségét kell hogy kérje, egymagában nem fog tudni kimászni abból a csapdából, amelybe az elmúlt tíz évben került.
    
Hosszú távon csak a munkahelyteremtés, elsősorban a városban nagy hagyományokkal rendelkező könnyűipar fejlesztése segíthet Hódmezővásárhelyen - hangsúlyozta a képviselő.
    
A szocialista politikus komoly veszélynek látja az elvándorlást, mint mondta, a megyei jogú város lakossága 22 esztendő alatt 55 ezerről 46 ezerre csökkent, és az ajánlószelvény-gyűjtés tapasztalatai azt mutatják, sok az olyan fiatal, akinek bár a bejelentett lakcíme Hódmezővásárhelyen van, már külföldön dolgozik.
    
A két szocialista politikust sajtótájékoztatójuk helyszínén, a Kossuth téren tiltakozó civilek fogadták. A tucatnyi tüntető transzparenseket tartott a magasba, melyeken többek között a "Pesten okoskodj", "Ne hazudjatok", "Vásárhely nem kér belőletek!!!” feliratok voltak olvashatók. Szanyi Tibor sikertelenül próbált meg beszélgetésbe elegyedni a demonstrálókkal, végül sajtótájékoztatóját a tiltakozókat "díszletként használva", eléjük állva tartotta meg.