Belföld | kitüntetés közlemény szélsőjobb
2013. április 04. 18:57

"Nemzeti" szempontok alapján tüntették ki Petrás Jánost?

A március 15-i kitüntetési botrányok miatt írásban kérdeztük a miniszterelnököt: "Milyen szempontok alapján terjesztette elő kitüntetésre Petrás Jánost?" Szerettük volna tudni, milyen megfontolások alapján terjesztette fel Orbán Viktor a Köztársasági Elnökhöz kitüntetésre a Kárpátia frontemberét, aki a szélsőjobboldal házi zenekaraként, a Magyar Gárda indulójának szerzőjeként híresült el.  

A ma megérkezett válasz egy önleleplező beismerő vallomással ér fel. Már nem is hivatkoznak tévedésre, mint Szaniszló Ferenc esetében. A kormány szerint ezt a kitüntetést "nemzeti, közösségi szempontokat figyelembe véve" adták át. Eszerint tehát "nemzeti, közösségi szempontokat" szolgál a Magyar Gárdával való azonosulás. Nemzeti érdekeket elégítenek ki a fegyveres határrevízióra felhívó dalszövegek: "Lesz még gránátos, lesz még páncélos honvéd Fehérváron, Kassa, Somorja, Rozsnyó, Korpona visszatér a nyáron... Lesz még híradós, lesz még bombázós honvéd Kecskeméten, Munkács, Ugocsa, Ungvár, Szalonta visszatér a télen". Ugyanígy nyilván a közösséget építi Petrásnak a Magyar Sziget rendezvényen előadott szónoklata a neki nem tetsző kisebbségekről: "azok az emberek, akik számunkra nem igazán emberek, félresikerült, selejtes nem tudom én, micsodák"

Már csak az a kérdés, melyik közösség szempontjából véli ezt hasznosnak a kormány, és hogyan szolgálja mindez a nemzet érdekeit.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja