Nemzetközi balhé a szkinhed alelnök miatt

"Tudatában vagyok annak, hogy demokratikus eljárás során kapott többséget, de ettől még nekem nem tetszik, hogy egy egykori szkinhed legyen egy demokratikus parlament alelnöke az Európai Unióban" - mondta az Euronewsnak Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke, az európai szocialisták jelöltje Brüsszelben a jobbikos Sneider Tamás parlamenti alelnökké választásáról.

Schulz kijelentette: "az ilyen emberek ideológiája nem az én világom, és egy hivatalos intézménynek nem kellene ilyen értékrendet képviselne az Európai Unióban". Az EP szociáldemokrata elnöke szerint "akik azt mondják nekünk, hogy újra kell építeni a határokat, akik azt mondják, hogy az egyik nemzet a másik felett áll, azok, akik szkinhedeket választanak parlamenti alelnökké (...) Azok, akik belülről akarják lerombolni az Európai Uniót, nem csak egy intézményt rombolnak le. Ők egy eszmét rombolnának le, amely az európaiaknak többet adott, mint a béke. A leghosszabb békés időszak mellett jólétet és stabilitást is adott. Szerintem érdemes küzdeni azért, hogy megvédjük ezeket az értékeket".

Schulz úgy látja, a populizmus elleni harcban az uniónak az emberek mindennapi problémáira kell koncentrálnia. Ha az emberek azt látják, hogy a gyermekük munkát talált és a nemzeti kormányok mellett Brüsszel is az ő gondjaikkal van elfoglalva, akkor visszatér a bizalom, és véget ér a populisták ideje. Arra is figyelmeztetett, hogy ha alacsony lesz a részvétel a májusi európai választáson, akkor a német szélsőjobboldal, a Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) is képviselőket küldhet az EP-be, miután az alkotmánybíróság eltörölte a bejutáshoz szükséges alsó küszöböt. Szerinte csak magas részvételi aránnyal lehet megakadályozni azt, hogy Adolf Hitler ideológiájának örökösei képviselői szégyent hozzanak Németországra a nemzetközi politikában.

Sneider alelnökké választását szégyenteljesnek nevezte Hannes Swoboda is. Az európai szocialisták EP-frakcióvezetője kemény hangvételű közleményben bírálta még kedden a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppárt képviselőit, amiért a kormánypártok támogatásával választották meg a jobbikos politikust az Országgyűlés alelnökévé.

Az EP szociáldemokrata frakciójának közleménye emlékeztetett: a magyar parlament “elsöprő jobboldali többsége”, négy fideszes képviselő kivételével megszavazta, hogy Sneider Tamás az Országgyűlés egyik alelnöke legyen. Swoboda ehhez a közlemény szerint azt fűzte hozzá, hogy a magyar parlament ülésein immár egy olyan politikus is elnökölhet, aki megbánás nélkül támad kisebbségekre. “Ez a szavazás szégyen” – jelentette ki a közleményben az MSZP-t is sorai között tudó EP-frakció elnöke. Swoboda felszólítja az Európai Néppártot, adjanak magyarázatot arra, hogy ez hogyan fér össze a párt “állítólagos elkötelezettségével a sokszínűség és a kisebbségek védelme mellett”.

“Az Európai Néppárt, Jean-Claude Juncker és Angela Merkel politikai csoportja, úgy tűnik, hogy úgy véli, elfogadható, ha fontos tisztségeket elítélt bűnözők és rasszisták kapnak. A demokráciának ez a meghatározása nem összeegyeztethető azokkal az európai értékekkel, amelyekhez saját állítása szerint a néppárt is igazodik” – idézte a közlemény az osztrák frakcióvezetőt. Swoboda emlékeztetett: a néppárt tagjai (azaz a fideszes képviselők - a szerk.) megtehették volna, hogy visszautasítják “ezt a szégyenteljes jelölést”, de mégsem tették.

Az Euronews magyar nyelvű tudósítása az ügyről itt megtekinthető.