mszp.hu | Belföld
2021. március 07. 10:32

Nemzetközi energiatakarékossági világnap – újítsuk fel a Kádár-kockákat!

Nemzetközi energiatakarékossági világnap – újítsuk fel a Kádár-kockákat!
A nemzetközi energiatakarékossági világnap a környezet védelmének, és a fenntartható jövőnk biztosításának egy kulcsfontosságú napja, felhívja a figyelmet mind az energiaszegénység okozta környezeti károkra, mint az energiafogyasztás mérséklésére.

A szocialista kormányok alatt a lakások energetikai korszerűsítésére meghirdetett sikeres panelprogramot megszüntette a Fidesz, de az MSZP továbbra is fontosnak tartja, hogy uniós és piaci forrásokból a családok önerő és hitel nélkül növelhessék otthonaik energiahatékonyságát.

Ennek érdekében régóta azt követeljük, hogy a kormány adjon támogatást annak az 1,4 millió "Kádár-kockának" a felújítására, amelyek energetikai szempontból elavultak.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megbízásából készült tanulmányból az derül ki, hogy a „Kádár-kockák” felújításával az ország teljes energiafogyasztásának 16 százalékát takaríthatnánk meg. Ráadásul a tanulmányban az is szerepel, hogy 90-es évek előtt épített házak energiafogyasztása jóval magasabb, mint az unió más tagállamaiban.

Az Orbán-kormány új energiastratégiájának tavaly elfogadott változatából azonban kivették az 1,4 millió családi-, és társasház felújításának tervét. Ezzel a kormány azt teszi nyilvánvalóvá, mennyire kevéssé tartja fontosnak mind a környezetvédelmet, mind a magyar emberek jólétét, akik továbbra is hatalmas összegeket költenek rezsire.

A magyarok jelentős hányada szeretné energetikai szempontból korszerűsíteni otthonát, ezzel is csökkenteni a rezsiköltségeket, de nincs rá pénzük. Számukra a kedvezményes hitelkonstrukciók vagy önerőt igénylő szűkös kormányzati programok semmilyen segítséget nem jelentenek.

Az MSZP azt akarja, hogy a családok, idősek és fiatalok egyaránt önerő és hitel nélkül növelhessék otthonaik energiahatékonyságát szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, a fűtés modernizálásával, EU-s és piaci forrásokból. A felújítás költségének fedezete előállítható a felújítással elérhető energiaköltség-megtakarításból. Ha a megtakarítás elérte az állami befektetés összegét, a megtakarítás teljes mértékben a tulajdonosnál marad.

Az energiamegtakarítás érdemben hozzájárulna a lakosság energiaköltségeinek csökkentéséhez, a klímavédelmi célok teljesítését is segítené, és jelentős megrendelés-állományt jelentene az építőipar számára.

Az MSZP azt akarja, hogy a Fidesz-kormány ne zárja el se a fiatalokat, se az időseket attól, hogy korszerű, energiahatékony, kis rezsijű lakásban élhessenek!

MSZP