2011. július 12. 17:11

Népegészségügy Fidesz-módra

“A dohánylobbi erősebb volt”. Ilyen egyszerűen magyarázta Balsai képviselő, az alkotmánybíróvá avanzsált alkotmányügyi bizottsági elnök, hogy fideszes képviselők zárószavazás előtt megtorpedózták, jegyezzük meg: lelkes kormánytámogatással, a dohánytermékek jövedéki adójának esedékes emelését.  Az európai gyakorlattal ellentétesen, hiszen “nem engedjük, hogy Brüsszelből ...bárki  diktáljon nekünk”. Akkor sem, ha emberek élete a tét.

A népegészségügyi termékadó a költségvetés bevétele lesz: az MSZP módosító javaslatának lesöprése után az elfogadott törvényben nincs garancia arra, hogy a kivetett különadóból a kormány népegészségügyi célokat finanszírozna vagy a már kivéreztetett egészségügynek juttatna többletforrást.

A dohányosok drágábban juthatnak az asztmaellenes gyógyszerekhez, miközben a leszokást segítő készítményeket nem támogatja a társadalombiztosítás. A nem dohányzók védelméről szóló törvény szigorítása az ÁNTSZ szétforgácsolása után végrehajthatatlan. Viszont a házi pálinkafőzést újból engedélyezték.

Mindez: népegészségügy Fidesz-módra. Mindez: avitt, álságos, szégyenletes, kizárólag az állampolgár felelősségére építő népegészségügyi politika, amely nem javítja egészségünket.

A Magyar Szocialista Párt választ vár a kormánytól arra a kérdésre, hogy ezek az egészség szempontjait háttérbe szorító, a nemzetközi ajánlásokkal ellentétes intézkedések hogyan egyeztethetők össze a Semmelweis Terv szellemiségével.

A Magyar Szocialista Párt felszólítja a kormányt, hogy az új törvénnyel beszedni kívánt adókat teljes egészében fordítsa egészségügyi célokra. Folyamatosan számon kéri, hogyan teljesül az egészségügyi államtitkár erre vonatkozó ígérete.

Kökény Mihály,
az MSZP egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke