mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 08. 14:02

Népszavazást a Balatonért, valós egyeztetést az NVI elnökéről!

Népszavazást a Balatonért, valós egyeztetést az NVI elnökéről!
Az MSZP a Kúriához fordult az NVB-nek a párt Balatonról szóló népszavazási kezdeményezését elutasító döntése miatt, és valós egyeztetést kér a Nemzeti Választási Iroda új elnökének személyéről - mondta el Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója hétfői online sajtótájékoztatóján.

Molnár „gyalázatosnak” és „elfogadhatatlannak” nevezte a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) két héttel ezelőtti döntését, mellyel 6:5 arányban elutasította a pártja által benyújtott népszavazási kérdéseket a Balatonról és a magyarországi szabad vizekről.

Ezért az MSZP hétfőn benyújtotta a jogorvoslati kérelmét az NVB-hez. A beadvány öt napon belül átkerül a Kúriához, mely 90 napon belül dönt.

„Mi hiszünk az igazunkban” - mondta Molnár -, ezért biztosak vagyunk abban, hogy számunkra pozitív döntés születik”.

Azt mondta: ha az Kúria az MSZP-nek ad igazat, az minden magyar állampolgár számára pozitív döntés lesz.

Akkor elkezdődhet a népszavazás aláírásgyűjtése, s a népszavazás után valóban mindenki számára ingyenesen elérhetővé válnak a szabad vizek, nem lehet majd túlépíteni a strandokat és kempingeket, nem lehet lecsapolni a nádasokat, nem lehet lakóparkokat építeni és nem lehet kisajátítani a Balaton és más természetes vizek partjait.

Elmondta: az MSZP által kezdeményezett egyeztetés az ellenzék és a kormánypártok között Pálffy Ilona lemondott NVI-elnök utódlásáról formálisan megkezdődött. Fölszólította a kormányt: a formális egyeztetés váljon valóssá, „és olyan vezetője legyen a Nemzeti Választási Irodának, aki valóban a nemzetet és a választási jogszabályokat képviseli és nem pártérdeket”.

„Bízom benne, hogy megváltozik az egyeztetésnek az eddigi hangneme és stílusa” – mondta, de hozzáfűzte: az „már önmagában helyénvaló és előremutató”, hogy az egyeztetés elkezdődött.

Elmondta: az őszi parlamenti ülésszak alatt Gőgös Zoltán szocialista politikus javaslatai alapján a párt beterjeszti a Balaton-törvény átfogó módosítását.

Arra irányuló javaslatot is beterjesztenek, hogy minden esetben kártalanítsa az állam a költségvetésből az önkormányzatokat, amelyben forrást vont el tőlük.

Tovább viszik a Fideszhez köthető vállalkozók által szállásfejlesztésre kapott források ügyét is: itt az MSZP azt javasolta, hogy az ilyen vissza nem térítendő támogatások 50% át a magyar családok kapják meg, nyerhessék el nyilvános pályázat útján üdülésre. Így a családoknak csak 10% önrészt kellene befizetni a pihenéshez „az egyébként az idei szezonban méregdrága területekre, méregdrága szállodákba”.

Molnár úgy zárta: a magyar kormány „láthatóan” nem hallotta meg a magyar nép üzenetét, ezért pártja viszi tovább a népszavazási kezdeményezést, másrészt „készülünk 2022-re, amikor majd a választásokon fogja meghallani a mai hatalom a nép hangját”.

Kapcsolódó párttagok