mszp.hu | Belföld
2020. július 23. 18:53

Népszavazást kezdeményez az MSZP a szabad vizek megmentéséért

Népszavazást kezdeményez az MSZP a szabad vizek megmentéséért
Három kérdést fog tartalmazni a népszavazási kezdeményezés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló fizetős strandok sorsával kapcsolatban – jelentette be csütörtökön, online sajtótájékoztatón Fonyódról bejelentkezve Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője és Eszik Bence, a párt Országos Választmányának elnökhelyettese.

2010-ben elindult egy folyamat, amely 2016 óta még látványosabban felgyorsult: a fideszes oligarchák elkezdték kisajátítani a Balatont, a Velencei-tavat, más tavakat és a fél országot. „Ezek közös nemzeti kincseink és a kisemberek egyre inkább kiszorulnak ezekről a helyekről, hiszen például Mészáros Lőrinc – Orbán strómanja – és a fideszes oligarchák uniós pénzekből egyre több területet vásárolnak fel saját maguknak, lenyúlják azokat” – ismertette az alapproblémát Kunhalmi Ágnes.

Rámutatott, a 2016-os törvényi változtatások elképesztően környezetkárosítóak, hiszen ezek mögé bújva feltölthetik a partokat, kivághatják a nádasokat, kivághatják a fákat, gyakorlatilag bármikor bárhova építkezhetnek az oligarchák. „Ez nagymértékben megbontja az ökológiai egyensúlyt, ami aztán súlyos következményekkel jár, de van ennek egy nagyon súlyos társadalmi következménye is, hogy több százezer magyar család, aki eddig eljuthatott a Balatonra, ezek után egyre kevésbé jut el. Ezért gyűjtünk az MSZP kezdeményezésével aláírásokat, és nagyon sokan aláírják!” – számolt be az MSZP választmányi elnöke és társelnöki székének várományosa.

„Ma az MSZP népszavazási kezdeményezéssel él!” – jelentette be Kunhalmi és ismertette a három kérdést:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a természetes tavak melletti köztulajdonban álló fizetős strandokra történő belépésért ne kelljen belépődíjat fizetni?

 

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. évi augusztus 1. napján fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat rendeljen el?
     
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat rendeljen el?

Elmondta, a strandok védelme közös társadalmi ügyünk, és ha a majdani változtatás eredményeképpen bármilyen anyagi kár éri azokat az önkormányzatokat, amik például a Balaton-parti településeken működnek, azt a mindenkori kormányzatnak a költségvetésből támogatnia kell, és a kieső pénzeiket vissza kell nekik adni.

„Egyébként se értünk azzal egyet, hogy az önkormányzatokat bármilyen megszorítás érje, hiszen az önkormányzatok érnek el először az emberekhez, az önkormányzatokat minden épeszű kormánynak támogatnia kell” – hangsúlyozta és hozzátette, ez nem jobb- vagy baloldaliság kérdése.

Rámutatott, az elmúlt időszakban több fideszes polgármester is lemondott, mert a kormány elképesztően erős nyomást rakott rá, hogy el tudják venni azokat a területeket, amik eddig még az önkormányzatok segítségével az embereket szolgálták. „Ma a Fidesz oligarchái, Orbán és a többiek állnak mindenki mással szemben! Ezért szükséges ma mindenkinek az összefogása!” – szólított egységbe.

„Egy hete járjuk a Societas baloldali ifjúsági mozgalom fiataljaival a Balatont. Itt leszünk a következő hetekben is, és mindent megteszünk azért, hogy a Balatont, a Magyar Tengert meg tudjuk védeni!” – mondta el Eszik Bence, választmányi elnökhelyettes.

„Az aláírásokat természetesen nem csak a Balaton partján gyűjtjük, hanem a fővárosban is és szerte az országban, hiszen egy ország mozdult meg azért, hogy a Magyar Tengert megmentsünk a magyaroknak!” – zárta a tájékoztatót Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok