mszp.hu | Belföld
2019. november 22. 20:41

Népszerűsödünk, látszunk és győzünk!

Népszerűsödünk, látszunk és győzünk!
Láthatóság és mérhető erősödés, ezek jellemzik az ellenzéki szövetséget – erről beszélt Kunhalmi Ágnes az MSZP és Tordai Bence a Párbeszéd képviselője csütörtök este az ATV Egyenes beszéd c. műsorában.

Sunyi módon az éj leple alá söpörte a kormánypárt a képviselők jogainak csorbításáról szóló vitát, de a köztársaságpártiak hajnalig tartó parlamenti akciója felhívta rá az emberek figyelmét. „Pontosan arra hívtuk fel a figyelmet, hogy nem lehet mindent megtenni, hiszen nagyon durva kettős mércét állítanak fel. (…) Például elveszik a mindenkori törvényes ellenőrzés alapjogát a képviselőktől” – világított rá az ellentmondásra Kunhalmi Ágnes, illusztrációként hivatkozva arra is, hogy a hatóságok, például a NAV, sem jelenti be előre, hogy ellenőrizni megy egy közintézménybe.


„Az, hogy a rabszolgatörvényt alkalmazzák, vagyis súlyos túlmunkára köteleznek, úgy derült ki, hogy [előzetes bejelentés nélkül] bementünk például Nyugdíjfolyósító Igazgatóságra” – mondta el Tordai Bence.


A limitált parlamenti lehetőségekről kérdezve, a szocialista képviselőnő kijelentette, „A demokratikus eszközök nagymértékben áttevődnek a köztársaságpárti önkormányzatokra, de a parlamenti eszközöket használni kell, mert akik a parlamentarizmus helyreállításáról beszélnek, azoknak a parlamentben is harcolniuk kell!”


„Az első dolguk az volt, hogy a parlamenti közvetítéseket száműzték a köztelevízióból, ami kattintékony címeket eredményez, eljut az emberekhez. Jelentéktelenségbe akarják süllyeszteni a Parlamentet!” – mondta Tordai Bence, akit gyakran vádol a Fidesz házszabálysértésekkel.


Reagálva arra, hogy szerinte ki sért a házszabályt, Kunhalmi elmondta, „A rabszolgatörvénynek házszabályellenesen zárták le a vitáját, házszabályellenesen söpörték le a módosítóinkat és házszabályellenesen, törvényellenesen vették el az ellenzéki képviselőktől a szót. A rabszolgatörvényt el fogjuk törölni! Több millió embert képviselünk a Parlamentben és nem engedjük ezeket a jogsértéseket eldugni!”


A „hogyan tovább”-ot illetően a politikus hangsúlyozta, „Nem fogunk felhagyni az akciókkal és ezt az új rendszert tesztelni fogjuk, már csak azért is, mert egyértelműen alkotmányellenes, és ahhoz, hogy ezt bemutathassuk, ahhoz szankcionáltatni kell magunkat, végig kell járni a jogi utat Magyarországon, és ha nem találunk jogorvoslatra, akkor megyünk tovább Strasbourgig és ennek a forgatókönyve megvan.”


Az elmérgesedő parlamenti felszólalások hangnemével kapcsolatban Kunhalmi Ágnes elmondta, „A feltett kérdésekre a miniszterelnök soha nem válaszol érdemben, nem vitázik a kihívójával, mi pedig ezt az eszközt arra használjuk, hogy vádbeszédeket mondjunk és szembesítsünk, ha ignoráló vagy degradáló módon is válaszol. A lényeg az, hogy elhangozzanak azok a vádak és azok a szembesítések, amelyeket a miniszterelnök irányába célzunk. 22-re készen áll a kormányváltó együttműködés!”


A szocialista képviselőnő reagált a szövetség erősödését mérő Závecz Research kutatási eredményére is. „Örülhetünk ennek, de nem dőlhetünk hátra!” – mondta el következetes szokásához híven. „Legalább félmillió szavazót még meg kell győzni, el kell hódítani a bizonytalanok táborából és még jobban erősíteni kell az egységet” – tette hozzá az utolsó legfontosabb elemet Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője a Párbeszédes Tordai Bence megerősítésével, aki elmondta, hogy ez a modell már Karácsony Gergelynél is bevált.

Kapcsolódó párttagok