NHP = Növekedjenek a Haverok Program

Hiába szórta meg hatmilliárd forintból a közterületeket, valamint az online és nyomtatott sajtófelületeket a jegybank, nem vevők a növekedési hitelre a magyar kis- és középvállalkozók.

Ennek a következő okai vannak: a kisvállalkozók ma sem elég megrendelést, sem elég uniós forrást nem kapnak, kaptak viszont több tucat új, vagy megemelt adót és pluszadminisztrációt a nyakukba, így jelenleg a túlélésre, és nem a növekedésre kénytelenek hajtani.

A harmadik Orbán-kormány ott folytatja a haveri klientúrájának helyzetbe hozását, ahol a második abbahagyta: a közbeszerzések közgépesített leosztásával minden megrendelést elszívnak a kisvállalkozók elől. A Növekedjenek a Haverok Program (NHP) megvalósítása mellett a nyakra-főre emelt kisvállalkozói terhek és a kiszámíthatatlan üzleti környezet növekedést csak a bedőlő cégek nyilvántartásában eredményez.

Ha a kormánynak valóban fontos a hazai kis- és középvállalkozói szektor talpra állítása, akkor alapvetően változtat a kkv-szektorhoz való viszonyán. Egyszerűsített pályázati feltételekkel végre nekik is biztosít érdemi uniós forrásokat, majd egy rugalmas, valóban a kisvállalkozásokra szabott hitelkonstrukcióval áll elő. Egy ilyen programot reklámozni sem kell majd.

MSZP