mszp.hu | Belföld
2020. április 07. 12:41

Nincs elég átcsoportosítás – hiányoznak a gazdaságvédelmi terv részletei

Nincs elég átcsoportosítás – hiányoznak a gazdaságvédelmi terv részletei
Bár még nem világosak a miniszterelnök tegnap bejelentett gazdaságvédelmi tervének pontos részletei, az Magyar Szocialista Párt támogatja az átcsoportosításokat és több javaslatot is tesz azokra.

Erről beszélt az MSZP-s Mesterházy Attila, a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnöke kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Nem látjuk, hogy a 18-20%-os GDP-hez mért méret, amiről a fideszes képviselők beszélnek, az, hogy jön össze azzal, hogy 1,7%-os költségvetési hiánynövekedést engedélyeztek csak a költségvetés áttervezésekor. A forint árfolyama tovább gyengült, majd korrigálódott, és visszatért az amúgy sem túl jó szintre, ez jelzi, hogy a bejelentés nem nyugtatta meg a piacokat” – vetette fel Mesterházy Attila a fő problémákat a gazdaságvédelmi csomaggal kapcsolatban.

„Az sem lenne rossz irány, mint a németeknél, hogy rövidített munkaidő mellett az állam átvállalja a fizetések egy részét,” - mutatott rá Mesterházy – „de, a mi javasoltunk határozottabb: mindenki kapja meg a fizetésének a 80%-át, aki így meg tudja tartani az állását. Továbbá, meg kell emelni az álláskeresési időszakot három hónapról kilencre - ezt mellesleg velünk együtt majdnem minden ellenzéki párt elmondja. Mi azt mondjuk, az álláskeresési segítség legalább havonta 100.000 forint legyen, különben nem tudják az emberek az életüket finanszírozni” – sorolta az MSZP javaslatait.

A szocialista politikus a forrásoldal önkormányzati problémájáról is beszélt és kitért a miniszterelnök ingyenes parkolási intézkedésére is. „Aggasztó, hogy miközben az önkormányzatok elég sok plusz feladatot kapnak különböző ellátások révén, aközben most újabb forrásokat vonnak el például Budapesten, de mondhatnám Szegedet is, ahol 90 millió forint/hó, amit az ingyenes parkolással most elvesznek az önkormányzattól. Ez egy trükkös lépés, de lehet, hogy az emberek is átlátnak a szitán, mert a Publicus felmérése szerint, nem olyan nagy a támogatottsága”.

Mesterházy azt is nehezményezte, hogy akik a legjobban jártak ezzel a kormánnyal 2010 óta, jellemzően kimaradnak a közös felelősségvállalásból. „Botka László nagyon érdekes javaslata volt, hogy a haveri ismerősök, akik jól meggazdagodtak ezen a kormányon, szintén adjanak bel valamit a közösbe látványosan, ami alapján azt lehet mondani, hogy most visszafizetik tulajdonképpen az emberek pénzét, amit eddig hazavihettek.”

A képviselő kitért a közteherviselési arányok, például a 3-4% mindenhonnani elvonásának szerinte abszurd koncepciójára is. „Az oligarchiáik még ennyit sem vállalnak. Vonjunk el az egészségügytől is 3-4%-ot, mert az úgy lenne igazságos, hogy fűnyíró elv szerint mindenkitől vegyünk el a költségvetésükből? Teljesen világos, hogy ez – már elnézést, hogy így mondom – hülyeség. Vannak helyzetek, ahova plusz pénzeket kell tenni, és vannak, ahonnét még el lehet vonni egy ilyen válsághelyzetben. Pont erről szólna egy költségvetési átcsoportosítás. A beruházások kapcsán például a Budapest-Belgrád vasútvonalat meg lehet spórolni egy jó időre még”.

Összegezve, Mesterházy Attila elmondta, „Sokkal nagyobb volt a várakozás a gazdaságvédelmi csomaggal szemben ahhoz képest, mint amit bejelentettek. A kormány pedig jól tenné, ha továbbra is megfogadna néhány ellenzéki javaslatot is, mert ezek kimondottan jó javaslatok és segítik a válságkezelést”!

Kapcsolódó párttagok