Belföld | Balog Zoltán béremelés közlemény
2013. június 18. 15:51

'Nincs értelme béremelésről beszélni'?!

Létszámleépítési terveket takarhat a szociális intézményekért felelős miniszter nyilatkozata. Ráadásul Balog Zoltán szerint a szociális szférában "nincs értelme béremelésről beszélni". Mindezt az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság ülésén mondta több képviselői kérdésre.

Bár Balog korábban még úgy nyilatkozott, hogy indokoltnak tartja a béremelést, úgy tűnik, mára elfelejtette, mit is ígért korábban. Hiába szerepel a kormányprogramban is, Balog szerint "nincs értelme béremelésről beszélni", amíg nem tudják, hogy mennyien is dolgoznak ma az ágazatban, illetve mennyi dolgozóra van szükség a feladatok ellátásához.

Ez a válasz olyan szintű felkészületlenséget mutat, amit Balog Zoltántól nem vártunk volna. Ezek szerint nagyobb károkat okoztak az ágazatban, mint gondoltuk. Ennél is nagyobb a baj, ha a dolgozók elbocsátását akarják előkészíteni.

Ez már az Orbán-kormány sokadik kifogása arra, hogy miért taszítja egyre rosszabb bérpozícióba az ágazat dolgozóit. Megértettük, de el nem fogadjuk, hogy valójában nem akarnak bért emelni.

Ez a hozzáállás tökéletesen illik mindabba, amit a Fidesz az elmúlt három évben szociálpolitika címszó alatt tett. Az "akinek nincs semmije, az annyit is ér" szellemiségű Fidesz nem vesz tudomást a szegényekről, nem vesz tudomást a leszakadó középosztályról. Az út szélén hagyja a rászorulókat.

Lendvai Anna
fővárosi képviselő

Varga László
országgyűlési képviselő