2012. szeptember 13. 08:11

Nincs helye a kettős mércének Európában

A kettős mércének nincs helye Európában. Közösen kell megvédenünk a demokráciát és a jogállamot, ha ezeket bármely tagállamban támadások érik. Őszintén remélem, hogy az Európai Bizottság és az Európai Néppárt partner lesz egy olyan ellenőrző mechanizmus létrehozásában, amely megfelelő eszközöket ad a kezünkbe a demokráciát és a jogállamot sértő tagállami lépések közösségi szintű vizsgálatára és szankcionálására - fejtette ki Göncz Kinga, az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának alelnöke a romániai politikai helyzetről rendezett szerdai plenáris vitában.

A szocialista EP-képviselő hozzászólásában hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy Viviane Reding bizottsági alelnök a schengeni csatlakozás elhalasztásával fenyegesse Romániát, miután a szakértők és az Európai Bizottság minden szempontból a csatlakozásra alkalmasnak nyilvánította az országot. "A tényszerűség joggal elvárható egy olyan testülettől, amely a közösségi jog tiszteletben tartására esküdött fel" - mondta.

Hozzászólásában Göncz Kinga párhuzamot vont a magyarországi és a romániai kormány intézkedéseire adott brüsszeli reakciók között, felidézve, hogy míg a szociálliberális Ponta-kormány döntéseit folyamatos és kemény bírálatok érték az Európai Bizottság és az Európai Néppárt részéről, addig a kétharmados erőfölényével visszaélő Fidesz-kormány jogállamiságot és demokráciát csorbító lépéseire jókora késéssel és meglehetősen visszafogottan reagált az uniós végrehajtó testület és a konzervatív pártcsalád.

"A kettős mércének nincs helye Európában. Közösen kell megvédenünk a demokráciát és a jogállamot, ha azokat bármely - konzervatív vagy baloldali vezetésű - tagállamban támadás éri. A szocialista frakció ezt teszi, amikor Orbán Viktor és Viktor Ponta figyelmét egyaránt felhívja az európai értékek és normák tiszteletben tartásának a fontosságára" - szögezte le Göncz Kinga.

A szocialista képviselő egy olyan monitoring mechanizmus életre hívását sürgette, amely pártatlan szakértői vélemények felhasználásával megfelelő eszközöket ad az uniós döntéshozók kezébe a demokráciát és a jogállamot sértő tagállami lépések közösségi szintű vizsgálatára és szankcionálására.

"Üdvözlöm, hogy a vita végén Reding biztos azt mondta, szándékában áll egy közösségi szintű igazságügyi monitoring rendszer életre hívása. Örülök, hogy a Bizottság végre magáévá tette a magyar szocialisták régóta sürgetett követelését a koppenhágai kritériumok csatlakozás utáni monitorozásáról, és megtenni készül az első konkrét lépést ez ügyben, konzultációt kezdeményezve az EP-vel és a tagállamok igazságügyi minisztereivel" - mondta a vitát követően Göncz Kinga.