Nincs ingyen békemenet!

Fideszes menetrend szerint Széles Gáborhoz kötődő cég nyerte a busztendert. Minden ésszerűséggel szemben a mai napon eredményt hirdettek a megalapozatlan hátterű, fővárosi buszbérleti tender ügyében.
Beszédes, hogy a döntést alig hat nappal azelőtt hozták meg, hogy a Széles Gábor szervezői fellépésével létrejött kormányközeli Békemenet második felvonását szervezik Budapesten. A döntés pedig épp az említett úriemberhez kötődő, fideszesnek tartott, felvonulást ingyen buszokkal támogató vállalkozást hozta ki győztesként.  


A döntés meglehetősen gyanús körülmények között született. Tarlós István főpolgármester látszólag hangosan ágált ugyan a Fidesz frakció által erőltetett győzelemhirdetés ellen, de végül tegnap a Fővárosi Közgyűlés ülésén nem szavazott a kérdésről sem így, sem úgy. Ha bárki a közgyűlésben nem támogat egy döntést, akkor a nem gombbal jelezheti, ha pedig nem kíván véleményt nyilvánítani, akkor tartózkodással.

A gombnyomás elmaradása azonban azt jelzi, Tarlós István valójában csak eljátszotta az ellenvéleményt, a Fidesznek tett hűségesküjét előbbre tartja, melyet ma az MTV reggeli műsorában megerősített .  Erre utal, hogy György István főpolgármester-helyettes eltávolítása helyett,Tarlós István két további helyettesét jelölte ki a BKK felügyeletére . Ha valaki alkalmatlan, azt le kell váltani, nem mindenféle félmegoldással utalgatni ugyanerre.

Elgondolkodtató, hogy a szakmai és közgazdasági érvek ellenére  gondolkodás és mérlegelés nélkül, minden ésszerűséget félre dobva, görcsösen ragaszkodik a Fidesz-frakció György István és Vitézy Dávid erőltetésére a sok pénzről szóló,de fedezetnélküli szerződés megkötéséhez.  

A közgyűlés fideszes frakciója, olyan szerződés aláírására adott felhatalmazást, amely évi 3,5 Milliárd Ft többletköltség megfizetésére kötelezi a budapestieket minimum 8 éven keresztül. Ha a döntést szerződésbe öntik és ellenjegyzik,  akkor ha törik, ha szakad, csak ez a 150 Mercédesz busz jár majd csak és kizárólag, mert másra nem lesz pénz.

Először járatritkítások, a nyugdíjas és diák kedvezmények eltörlése, és végül sem metró, sem villamos sem más buszok nem járnak majd, ha elfogy a pénz az év elején és a BKV csődbe megy.  A budapestieknek joguk van tisztán látni.

Ezért ha ezt a szerződést ezekkel a zavaros feltételekkel és háttérrel aláírják, akkor az MSZP hűtlen kezelés alapos gyanújával a szükséges jogi lépéseket megteszi, hogy minden tény napvilágra kerülhessen.  

Horváth Csaba,
az MSZP fővárosi frakcióvezető