mszp.hu | Belföld | Quaestor
2016. február 24. 10:18

Nincs magyarázat arra, hová vándorolt a pénz

Továbbra sincs megnyugtató válasz, sem pénz a Quaestor-botrány kapcsán - hívta fel a figyelmet Kecskeméten dr. Szakács László és Király József.

A sajtótájékoztatóra a kecskeméti Quaestor-károsultak vezetőjét, Szabóné Abonyi Juliannát is meghívták, aki a csoport felháborodásának adott hangot. Mint elmondta, a feljelentéseiket semmibe vették, csak az 50 millió forint feletti kárt szenvedőket emelték be a vádba, ezzel súlyosan sértve a többi 30 ezer károsult jogait. Elmondta, hogy méltánytalannak tartják az eljárást, s nem értik, hogy miért van több joga egy önkormányzatnak, vagy minisztériumnak, mint nekik, adófizető állampolgároknak, ugyanis előbbiek kamatostul ki lettek fizetve.

Király József, az MSZP helyi elnöke kiemelte, hogy Bács-Kiskun megyében a Soltvadkerti Takarékszövetkezet és az Orgoványi Takarékszövetkezet bebukása után közel 100 milliárdot fizetett ki az Országos Betétbiztosítási Alap, ám így sem volt teljes körű a kártalanítás tudomása szerint. Mint elmondta, egyes információk szerint ezeknél a pénzintézeteknél a kormánypártokhoz közeli személyek dolgoztak, felügyeltek. Így volt ez a Quaestornál is, hiszen Tarsoly Csabát fotókon, nyilvános szerepléseken lehetett látni kormánytagokkal. A helyi szocialista vezető hozzátette, hogy sokan egész életük munkáját tették be a Quaestorba, többen már életüket is eldobták a súlyos anyagi kár miatt, így itt az ideje, hogy végre kártalanítsák az embereket.

A téma szakértője, dr. Szakács László országgyűlési képviselő először a keddi, Nemzeti Választási Bizottságnál történt incidensre világított rá. Szerinte ezen intézményeknek inkább a bizalmat kéne erősíteni, mintsem a félelmet, ám a keddi történések még jobban aláásták az emberek bizalmát.

Eztán tért rá a Quaestor-ügyre, s rögtön egy hasonlattal indított, amely szerint az északi féltekén bárhol jelentős összegnek számít az eltűnt 220 milliárd forint, ez egy akkor szám, amely már „Pekingtől Washingtonig” látszik. Hangsúlyozta, hogy hiába a tizenegy letartóztatott személy, nincs a mai napig magyarázat arra, hogy hová vándorolt ez a hihetetlen mennyiségű pénz:

„Több gőzt a kerekekre, kevesebbet a sípokra. Nem kell 2-3 órás sajtótájékoztatókat tartani, ehelyett inkább nyomozzanak az illetékesek. Derítsék fel a pénznek az útját, ennyi pénz nem tud nyomtalanul eltűnni.”

Végezetül egy Debrecenben tartott Quaestor-fórum utáni fideszes reagálásra hívta fel a figyelmet, amelyben Pósán László képviselő azt nyilatkozta, hogy a pénz megvan, csak bűnügyi zár alá van rendelve. Szakács szerint ebben az esetbe, - ha megvan a teljes pénzösszeg és vissza is akarják adni - érthetetlen, hogy a Fidesz-KDNP által elfogadott törvény miért mondatja le jogaikról a károsultakat, miért veszik el a hozamukat, és miért vonnak le még belőle 11 százalékot, úgymond önrészként. Véleménye szerint ez méltánytalan, hiszen akár 50 százalékát is elveszíthetik így pénzüknek a jogos tulajdonosok, méghozzá a kormánypártiak törvénye által.

A sajtótájékoztatót fórum követte, amelyen körülbelül 100-an vettek részt a Kecskemét és környéki károsultak közül.

Kapcsolódó párttagok