mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. augusztus 12. 10:56

Nincs más út: meg kell fizetni az egészségügy valamennyi dolgozóját!

Nincs más út: meg kell fizetni az egészségügy valamennyi dolgozóját!
Noha az MSZP-nek a szuperkórházak ügyében és más területeken már megvoltak a szakmailag megalapozott reformtervei, 12 év alatt nemhogy előrelépés nem történt, de botrányt botrány követ az egészégügyben.

A sürgősségi ellátások leállása – például múlt héten az egyébként jól felszerelt Uzsoki Kórházban – intő jel az egészségügyi rendszer hanyatlására – mondta Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

„Az orvostörvény többezer egészségügyi dolgozót kényszerített pályaelhagyásra, akik nem voltak hajlandóak aláírni ezt a szerződést, illetve megtiltotta a vállalkozó orvosok működését. (…)  Hiány van egyébként is egészségügyi dolgozókból, az elmúlt 10-12 évben folyamatosan épült le a teljes egészségügyi ellátórendszer” – ismertette Horváth Csaba.

A kormány tervezett nyolc szuper-kórházából sem lett semmi – jegyezte meg. „12 éve van ez a kormányzat kétharmados hatalmon, és egy kapavágás nem történt például szuperkórház ügyben. (…) Nem történik semmi. Így aztán nemcsak az orvosok és az egészségügyi társadalom van magára hagyva, hanem a betegek is”.

A szocialista politikus emlékeztetett, a fideszes kormány lélegeztetőgép biznisze és vakcina-mutyija a járványügyi helyzetben is fontosabb volt annál, minthogy ne verjék át az embereket a kínai oltásokkal. Az MSZP-nek ezzel szemben van valódi programja az egészségügyi ellátás rendberakására – mondta el.

„Először is mind az orvosokat, mind az ápolókat, mind az egészségügyi szakdolgozókat, mind a pácienseket partnernek kell tekinteni, tehát nem a fejük felett kell jogszabályokat hozni – lásd az orvostörvényt – hanem velük együttműködve” – húzta alá.

Horváth kiemelte, szerinte nem jó az a törvény, ami feltűnő érdeksérelmet okoz valamely irányban, mivel az végül minden érintett félre nézve romboló hatással lesz. „Formálisan úgy tűnt, hogy az orvosokat jól megszivatja a kormány, de valójában, amikor az orvosok tömegével távoznak, (…) a betegek járnak rosszul, akik nem részesülnek abban az ellátásban, amit egyébként a tb-befizetésükért jogosan várnának el! Tehát a nap végén mindig a polgár jár rosszul, a kormányzati tisztségviselők, akik meg súlyos sápot húznak „ügyes” üzletekkel, azok meg nagyon jól járnak. Csak nagyon kevesen járnak jól, 1%, és 99 meg rosszul”.

Zugló polgármestere hangsúlyozta, az egészségügyből ma leginkább a kiszámíthatóság hiányzik. „2009 óta rendelkezünk szuperkórház-koncepcióval: akkor bekövetkezett egy sajnálatos kormányváltás, amióta semmiféle reform vagy előrelépés nem történt, csak leépítés az egészségügyben. Mi szisztematikusan nekiállunk majd egy olyan korszerű egészségügyi modellt megvalósítani, amiben ott van a kórház, ahol szükséges. Azt garantáljuk, hogy 20-25 percen belül az ország legkisebb településéről is eljusson a beteg a kórházba, ha helikopterrel, akkor helikopterrel, hogyha ambuláns kocsival, akkor azzal” – jelentette be a szocialista politikus.

„Tehát nem az a lényeg, hogy egyébként hol van a kórház, hanem hogy hány perc alatt ér el a beteg ahhoz az ellátóhelyhez, amire neki szüksége van az adott egészségügyi állapotában. És nyilván ehhez meg kell fizetni az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat, nincs más út, és nincs más megoldás” –  szögezte le végezetül Horváth Csaba.

Kapcsolódó párttagok