mszp.hu | Belföld | Esélyegyenlőség
2020. december 10. 10:02

Nincs mire büszkének lennünk a nők elleni erőszak megfékezésében

November 25-től, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjától, december 10-ig, az emberi jogok világnapjáig emberi jogi aktivisták minden évben 16 napon át tartanak rendezvényeket annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a nők jogainak tiszteletben tartására.

A 16 nap ma lejár, de a problémák megoldása tovább húzódik hazánkban, ehhez évek sem elegendők. Orbán Viktor kormányának nincs oka a büszkeségre a nők elleni erőszak megfékezésének tekintetében sem. A kapcsolaton belüli erőszak áldozatainak fenntartott segélyvonalakhoz érkező hívások száma az idei évben folyamatosan növekedett. Nem mutat csökkenést az elhunytak száma sem: a bántalmazó kapcsolatoknak továbbra is ötven körüli áldozata van évente, azaz átlagosan minden héten meghal egy nő a kapcsolaton belüli erőszak következtében.

Nem történt érdemi jogszabályi változtatás a bántalmazó kapcsolatból kilépő családanyák érdekében. A bántalmazó apát továbbra sem egyszerű eltiltani gyermekétől, a kényszerű láthatás továbbra is rettegésben tartja anyát és gyermekét. Nincs előrelépés a tartásdíjak behajtása és meg nem fizetésének komolyabb szankcionálásának ügyében sem, ami sokszor hozza anyagilag kiszolgáltatott helyzetbe a bántalmazó kapcsolatból kilépő édesanyát.

A magyar kormány továbbra sem tekinti partnerének a női egyenjogúságért küzdő civil szervezeteket, nem használja fel a női érdekvédelmi egyesületek évtizedek óta felhalmozódott tapasztalatát.

Végül nem hagyhatjuk szó nélkül az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetését sem. Az önállóságát felszámoló döntés egyértelműen rávilágít arra, hogy már a kormány számára is kezd kényelmetlenné válni a jogegyenlőség sorozatos sérelme. Egy példaértékű, szakmailag kifogástalanul működő, független intézményt sikerült megszüntetni, amely sokszor utolsó lehetősége volt a sérelmet szenvedett áldozatoknak.

Az elmúlt tíz év eseményei bebizonyították, hogy érdemi változást ettől a kormánytól már nem várhatunk. Azonban már csak alig több mint egy év van hátra a változásig, amikor az MSZP és a többi demokratikus párt szövetsége újjáépíti a magyar jogállamot.

MSZP

Bővebb információ: Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes, az MSZP alelnöke