mszp.hu | Belföld | igazságszol OBH
2016. március 07. 13:19

Nincs miről beszélni - reagálás a mai „ötpárti” egyeztetésre

Nincs miről beszélni - reagálás a mai „ötpárti” egyeztetésre
A törvénykezési helyek kialakításáról szóló fideszes javaslat nem arról szól, hogy minél több helyen, hanem arról, hogy a jelenleginél is kevesebb helyen működjék bíróság. A Fidesz célja nem az, hogy a kistelepüléseken is legyen ítélkezés, hanem hogy a titkon már bezárásra ítélt járásbíróságok helyén csupán törvénykezési helyek működjenek.

Az MSZP nem csak ezért nem vett részt a mai egyeztetésen. Már korábban elmondtuk: a részvételünknek, és bármilyen igazságszolgáltatási tárgyú javaslat támogatásának két feltétele van. Az egyik, hogy a Fidesz fejezze be azt a gyakorlatot, hogy jogerős bírósági döntéseket törvénnyel ír felül, mint tette legutóbb az MNB-törvénnyel is. A másik, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének a bírói és bírósági vezetői pályázatok érvénytelenné nyilvánítására vonatkozó jogkörét meg kell szüntetni.
 
Elfogadhatatlan az OBH elnökének az a gyakorlata, hogy indoklás nélkül eredménytelenné nyilvánítja azokat a pályázatokat, amelyeken nem az általa preferált pályázó nyert, majd egy sokadik helyre sorolt aspiránst nevez ki ideiglenesen. Ez súlyosan sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét, ezért amíg a Fidesz ezt lehetővé teszi, nincs miről beszélni. Ideje, hogy a Fidesz eldöntse: számít-e még annyit a bíróságok függetlensége, hogy a saját EP-képviselőjének felesége által vezetett OBH-t a jogállami játékszabályok betartására kötelezze.
 
Bárándy Gergely,
a Törvényalkotási bizottság alelnöke.