Nincs ok az örömre – reagálás a friss GDP-adatokra

A Fidesz nagyot mond, és a kicsinek örül. Orbán Viktor jobbkeze, Matolcsy György 2010-ben még arról beszélt, hogy „2013-ra, 2014-re elérhető a 7 %-os gazdasági növekedés”. Az első Széll Kálmán megszorító csomag 2011-es bejelentésekor már „csak” 4-6 %-os gazdasági növekedést jósolt az Orbán-Matolcsy kettős. Tegnap Kínában Orbán ismét 4 %-os bővülést ígért, de már csak 2016-ra.

A valóság ezzel szemben az, hogy a magyar gazdaság 2013 negyedik negyedévében is csak a 2011-es szinten tudott teljesíteni – és még ez is a Fidesz-kormánytól független körülményeknek, a jó időjárásnak, az uniós forrásból épült beruházásoknak és a baloldali kormányok által hazánkba hozott autógyáraknak köszönhető.

Ugyanakkor az egész évet tekintve a magyar gazdaság 2013-as teljesítménye még a 2011-es adatoktól is elmarad. A valódi, adófizető munkahelyek száma például sokkal kevesebb, és a reálbérek sem érik el a 2011-es szintet.

Ma 4,6 millióan élnek a létminimum alatt, 1,5 millió ember tengődik szegénységben és csaknem félmillió gyerek éhezik. Ide vezetett a Fidesz dilettáns gazdaságpolitikája. Magyarországon egyetlen gazdasági miniszter sem állhat ki dicsekedni, amíg ez így van és nincsenek tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek.

A tavasszal felálló Mesterházy-kormány rendbe teszi gazdaságot és megélhetést biztosít minden dolgozni akaró magyar ember számára.

Katona Tamás,
a Pénzügyminisztérium volt államtitkára