mszp.hu | Belföld
2022. március 12. 18:21

Nincs olyan politikai erő ma ebben az országban, amely fegyvereket és katonákat akarna küldeni Ukrajnába!

Nincs olyan politikai erő ma ebben az országban, amely fegyvereket és katonákat akarna küldeni Ukrajnába!
A parlament csütörtöki rendkívüli ülésének napirend előtti felszólalásában az MSZP társelnöke elmondta, üdvözli, hogy a törvényhozás végre elítélte a putyini agressziót, amely tovább nehezítette a magyar emberek sorsát, illetve ígérte, április 3-a után az Egységben Magyarországért által létrehozott új, nemzeti egységkormány elhozza a kívánt fordulatot, amely végre a mindennapokban is emeli a társadalom jólétét és biztonságát.

Bár a Fidesz ismét távollétével tüntetett az Országgyűlés csütörtöki, rendkívüli ülése ellen, annak politikai sikerét nem tudta megakadályozni – hívta fel a figyelmet Kunhalmi. Rámutatott, e nélkül nem terjesztették volna elő azt az egyébként megkésett határozati javaslatot, amelyet délután a ház szinte egyhangúan megszavazott.

Aláhúzta, az ellenzék végül elérte a célját: egyfelől rákényszerítette a kormánypártokat az orosz agresszió elítélésére egy országgyűlési határozat formájában, másfelől lehullt a lepel a fideszes rágalomkampányról. Nyomatékosította, nincs olyan politikai erő ma Magyarországon, amely fegyvereket és katonákat akarna küldeni Ukrajnába.

„Már nem az az alapkérdés, hogy hogyan viszonyulunk a háborúhoz, hanem az vált a legfontosabb kérdéssé, hogy meg tudjuk-e védeni a magyar embereket a háború okozta negatív biztonsági, gazdasági és társadalmi hatásoktól és következményektől” – utalt a Fidesz hazugságpropagandájára, amelyben azzal vádolták az ellenzéket, hogy magyar katonákat küldene Ukrajnába.

Leszögezte, a biztonság terén a helyzet egyértelmű, a NATO az az erő, amely egy konfliktus esetén megvédené hazánkat. „Magyarország jelenlegi és jövőbeni biztonsága nem Orbán Viktortól, hanem a NATO-tól függ. Attól a NATO-tól, melyhez Horn Gyula korábbi miniszterelnök kezdeményezése alapján csatlakozott hazánk” – idézte fel.

A szocialista politikus felszólásában rávilágított, a fizikai biztonságon túl a második döntő fontosságú tényező a háború okozta negatív gazdasági hatások elkerülése. „A hazug fideszes propagandával szemben fenntartjuk a rezsicsökkentést, sőt, kiegészítjük azt a panelprogrammal és a Kádár-kockák felújításával is; (…) folyósítjuk a 13. havi nyugdíjat, sőt, a nyugdíjszámítás vegyes indexálásának visszaállításával nemcsak megőrizzük, hanem növeljük is a nyugdíjak reálértékét” – sorolta a valós ellenzéki terveket.

„Végre fogjuk hajtani béremelési programunkat (…). Bért emelünk többek közt az egészségügyben, az oktatásban, a szociális és rendészeti területeken egyaránt. (…) 5%-ra csökkentjük az alapvető élelmiszerek áfáját, ezzel is fékezve a most felgyorsuló inflációt. Ha alacsonyabb az áfa, (…) a későbbi áremelkedések üteme is sokkal kisebb lesz” – jelentette be és elmondta, az aktív korúaknál a jövedelmek értéke azért is nőni fog, mert adómentessé teszik a minimálbért.

Kunhalmi Ágnes az Egységben Magyarországért szövetség nevében a lakhatási válság felszámolása érdekében bérlakás-építési programot ígért, illetve, hogy a forint szándékos gyengítésének politikájával is szakít majd az új kormány az emberek védelme érdekében. „Mindent megteszünk a forint erősítése érdekében, s egyben megkezdjük az euró bevezetésére való felkészülést, hogy megóvjuk a magyarokat az árfolyam-ingadozások nagyon negatív, rossz hatásaitól” – húzta alá.

„A fizikai és gazdasági biztonság mellett, amelyet három hét után ki fog alakítani (…) a következő kormány, a társadalmi biztonság érdekében a megosztó, gyűlöletkeltő politika befejezését szorgalmazzuk.

A mostani háborús helyzetben különösen fontos, hogy legalább a legalapvetőbb kérdések tekintetében a politikai oldalak között egység és nemzeti minimumok alakuljanak ki. Ilyen nemzeti minimum például az az elfogadott határozat, amit ma közösen megszavaztunk” – hangsúlyozta az MSZP társelnöke, egyben leszögezte, az demokratikus ellenzék a békés, diplomáciai megoldás híve és támogatja Ukrajna humanitárius segítését.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok