Népszava
2011. szeptember 14. 10:47

Nincs pénz a 250 milliárdos áfára

A színfalak mögött kemény számolgatás folyik, a kormány keresi azokat a forrásokat, amiből eleget tehet ígéreteinek. Közben a korábban szinte elkölthetetlennek vélt magán-nyugdíjpénztári vagyonból alig maradt valami, és ami még meg van nem könnyen tehető készpénzzé. A kormánynak döntenie kell, mit nem teljesít korábbi ígéreteiből, mivel nincs rá pénze.

Nem született döntés a vasárnapi kormányülésen arról, hogy a vállalkozóknak visszajáró áfát a magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyonból finanszírozza a kormány. Ezt válaszolta kérdésünkre Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője.

A gond ezzel az, hogy Orbán Viktor kormányfő a közel 3000 milliárdból már minden fillért elígért. Így nem világos, vajon minek a kárára fogj visszautalni a kormány körülbelül 250 milliárd forintot a vállalkozóknak. Feltehetőleg ez az oka annak, nem veri nagydobra, miből fizeti vissza az unió szerint jogtalanul visszatartott általános forgalmi adót. A kormány valószínűleg elfelejtett ezzel az összeggel számolni, amikor megpróbálta összekaparni az idei költségvetés hiányzó összeget, a mintegy 100 milliárdot.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn már sejttette a parlamentben, hogy nem lesz elég a pénz. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti lovasberényi sajtótájékoztatón még azt ígérte, megtalálják a szükséges forrást a vasárnapi rendkívüli kormányülésen. Azóta nagy a csend, semmi nem hangzott el megtalálták-e és hol.

A terven elüli kiadásra jelenleg az egyetlen forrás, a magán-nyugdíjpénztáraktól elvett vagyon maradéka.

Csakhogy annak már minden fillérét elígérte a kormányfő. Körülbelül 2700 milliárd forintos vagyont kaparintott meg az állam, ennek körülbelül fele volt állampapír, kincstárjegy. Júniusban 1340 milliárdnyit bezúztak, és ennyivel csökkent az államadósság a GDP 82 százalékáról 77 százalékra. Ezt követően mar csak befektetési jegyek, belföldi és külföldi részvények maradtak. Háromszázmilliárd forintot ígért Orbán Viktor a MÁV szanálására, 70 milliárdot a BKV rendbetételére, 200 milliárdot a PPP-szerződések kiváltására, 530 milliárdot pedig eleve beterveztek az idei költségvetésbe.

Lovasberényben azt mondta Orbán Viktor, hogy a 100 milliárdos idei költségvetési lyuk betöméséhez 10 milliárd forint a magánpénztári vagyon hozamából származik, egymilliárd eurót pedig - akkor 270 forintos árfolyammal számoltak, tehát 270 milliárd forintról van szó - az októberben, illetve novemberben esedékes IMF-hitelrészletek visszafizetésére használnak fel. Mindez összesen 2720 milliárd forint. Akkor hogyan tud a kormány visszautalni a vállalkozóknak 250 milliárdot?

A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy lemond a PPP-szerződések, az állam és a magáncégek együttműködésével megvalósuló beruházások kiváltásáról. Ez célszerűnek látszik, mivel meglehetősen kevés az idő, hogy mintegy 200 szerződést felülvizsgáljanak. Másrészt ahogy nyilvánosságra hozta a kormány, hogy felbontják ezeket a szerződéseket, megindult egy éles lobbiharc azok fenntartása érdekében. A három legnagyobb PPP-konstrukció egyike a MÜPA (Művészetek Palotája) újrafazonírozása pedig Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeit sértené.

Az is könnyen elképzelhető, hogy még a kormány sem tudja, mit tegyen, mivel átgondolatlanul egyik pillanatról a másikra ötletelve cselekszik. Így van ez azzal az egymilliárd euróval is, amit arra szánnak, hogy az októberben, illetve novemberben lejáró IMF-hitelt visszafizessék. Ez az egymilliárd euró részvényekben van, amin nem olyan egyszerű jól túladni, főleg az árfolyamok mélyrepülése idején.

Füsi Piroska / Népszava

Az eredeti interjú az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=470741