MTI/mszp.hu | Belföld | nőnap 2015 esélyegyenlőség
2015. március 07. 13:37

Nincs sikeres Magyarország sikeres nők nélkül

Sikeres Magyarország csak sikeres nőkkel valósulhat meg – fogalmazott Tóbiás József pártelnök az MSZP Nőtagozatának szombati nemzetközi nőnapi konferenciáján pártunk Jókai utcai székházában.

A nők társadalmi helyzetét tükröző statisztikák azt jelzik, hogy a nőket Magyarországon is lépten-nyomon és napról-napra éri negatív, hátrányos megkülönböztetés – kezdte pártelnöki köszöntőjét Tóbiás József.

„A nők azok, akik a mozgásképtelen, beteg, sérült családtagokkal, rokonokkal otthon maradnak, akik akár alamizsnáért, minimális ápolási díjért leveszik a terhet az államról. Ők azok, akiknek elsőként kell összehangolniuk a szülői feladataikat a karrierjükkel. Ők azok, akik arányaiban nagyobb számban vállalnak olyan hivatást, amelyből meggazdagodni nem lehet, viszont másokon segíteni igen” – fogalmazott. 

Tóbiás József szerint nem elég az egyenlő esélyeket jogilag biztosítani, hátterét megteremteni, ezeket be is kell tudni tartatni, érvényesíteni és védeni is kell, mondta döbbenetesnek nevezve a családon belüli erőszakról szóló adatokat: Magyarországon minden héten legalább egy nő gyilkosság áldozata lesz.

Az egyenjogúság ma Magyarországon sajnos nem jelent egyenlőséget, mert nem jelent automatikusan egyenrangúságot. Szomorú tény, hogy a 2008-as válság a nők bérfelzárkóztatására is rossz hatással volt hazánkban: jelen állás szerint a nők átlagosan 75 év múlva kereshetnek majd annyit, mint férfitársaik – jelentette ki, a Horn Gyula teremben ülő nők és férfiak általános megdöbbenését kiváltva. 

Tóbiás József elmondta azt is, nem hallgatható el, hogy nem magyar jelenségről van szó. Az Európai Unióban a férfiak előnye bérezés terén ugyanúgy megtalálható, mint Magyarországon. Csakhogy a nyugati társadalmak mindent elkövetnek azért, hogy csökkentsék, és végső soron megszüntessék, az egyenlőtlenségeket. 

„Ma már tudjuk, hogy nem csak törvények, hanem társadalmi gyakorlat is kell ahhoz, hogy a kialakult helyzetet meg tudjuk változtatni. Éppen ezért kezdeményezem az Alapvető Jogok Biztosánál, Dr. Székely László úrnál, hogy indítson átfogó vizsgálatot” – jelentette be, hozzátéve: látnunk kell, mi a helyzet Magyarországon a női esélyegyenlőség kérdésében. 

Az egyik legfontosabb társadalmi célunk a negatív női diszkrimináció megszüntetése lesz.

Annál is inkább, mert meggyőződésünk, hogy sikeres Magyarország csak sikeres nőkkel valósulhat meg – fogalmazott. Kormányra kerüléskor a szocialista párt egyik legfontosabb vállalása lesz a jövedelmi különbségek csökkentése, a nők valódi egyenlőségének, a valódi esélyegyenlőségének megvalósítása - szögezte le.

Gurmai Zita, az MSZP nőtagozati elnöke a konferenciával egybekötött ünnepségen azt mondta ötödik éve találkoznak úgy ezen a rendezvényen, hogy a "magyar nőknek egyre nehezebb", hiszen mindaz, amit a szocialisták nyolc évnyi kormányzásuk alatt például a jogok és az ellátások területén felépítettek, az a Fidesz kormányzása óta csak "rohad".

Emlékeztetett: a Fidesz és a Jobbik a héten "lesöpörték" az asztalról az Isztambuli egyezményt, amely a nők, gyerekek és idősek ellen elkövetett családon belüli erőszakos cselekmények elleni közös fellépést célozza.    

"Egyértelművé vált, hogy a családon belüli erőszakáldozatai honnan nem várhatnak segítséget: a Fidesztől és a Jobbiktól biztosan" - tette hozzá.