mszp.hu | Belföld | Szabad Sajtó Díj
2016. március 15. 14:08

Nincs szabad sajtó szabad társadalom nélkül - Szabad Sajtó Díj 2016

Nincs szabad sajtó szabad társadalom nélkül - Szabad Sajtó Díj 2016
2016-ban a Szabad Sajtó Díjakat Bombera Krisztina televíziós újságíró, Galkó Balázs színművész és Klecska Ernő újságíró kapták.

1994-ben, az első díjak átadásakor talán senki nem gondolta, hogy 2016 márciusában a 27. Szabad Sajtó Díjak átadásának még lesz jelentősége – jelentette ki Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke.

Ma Magyarországon nem teljesen szabad a sajtó működése, hiszen a médiumok gyakran csak azért nem írnak közérdeklődésre számot tartó témákról, mert félnek a lap működéséhez szükséges állami támogatások elvesztésétől – fogalmazott Kránitz László.

Tóbiás József, az MSZP elnöke köszöntőjében kiemelte, ma semmi ok a magyar sajtó szabadságának ünneplésére, hiszen „nem létezőt ünneplünk, hanem óhajtjuk a sajtó szabadságát”.

Kijelentette: ma is médiaháború zajlik, de nem két világkép küzd egymással, hanem a Fidesz politikai nyomásgyakorlással, fenyegetéssel nagyrészt ellehetetlenítette az őt nem szolgáló sajtót. Ebben a médiaháborúban a Fidesz régebbi önmagával harcol, lecserélte elveit és pártsajtóját is; egykori liberálisból konzervatívvá, mára pedig szélsőséges populistává vált – tette hozzá.

Látni, ahogy a Fidesz megfojtja saját korábbi kedvenceit és létrehozza új pártsajtóját, amelyben tilos az önálló gondolat, a valódi kérdés, ám erénnyé vált a hazugság és munkaköri kötelezettséggé a szolgalelkűség – fogalmazott az MSZP elnöke.

Mint mondta, nincs mit ünnepelni azon, hogy a közmédia hogyan habonyosodik, hogyan vajnásodik a TV2, hogyan G. Fodorosodik a 888.hu, és hogyan lesz szélesített a Magyar Hírlap, az Echo TV és hasonszőrű társaik.

Ez a világ nem tart örökké, és innen lehet nagyon csúnyán bukni. Ma nincs totális ellenőrzés, egyre többen ismerik fel, hogy a valódi Magyarország nem jelenik meg a közmédiában – tette hozzá.

Tóbiás József kijelentette: a sajtószabadság a szabadságjogaink lakmuszpapírja, nincs szabad társadalom szabad sajtó nélkül.

Aláhúzta: egyre erőteljesebben jelenik meg a társadalmi szolidaritás, a pedagógusok tüntetnek, de nem önmagukért, hanem diákjaiért, szülőkért, a jövőért. Nem veszi komolyan a kormány a társadalmi jelzést, pedig az emberek 75 százaléka egyetért a pedagógusokkal.

Türelmesnek kell lenni, közös értékeink, érdekeink, megoldási lehetőségeink adják az alapját annak, hogy változás legyen az országban; nem elfoglalni, hanem megérteni és segíteni kell az együttműködést – jelentette ki Tóbiás József.

A díjazottak közül Bombera Krisztina jelenleg az ATV műsorvezetője, az ELTE angol-amerikanisztika szakát, majd a jogi karon végzett.

Galkó Balázs színművész 1970-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, tagja volt a Nemzeti Színház és a 25. Színház társulatának, játszott Szolnokon, Kecskeméten, Miskolcon, létrehozója és meghatározó részvevője a Művészetek Völgyének, jelenleg szabadúszó.

Klecska Ernő a Fejér Megyei Hírlap újságírója, lapszerkesztője, végzettsége szerint villamosmérnök és mérnök közgazdász.

 


Kapcsolódó galéria: Szabad Sajtó Díj 2016

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »

Kapcsolódó párttagok