mszp.hu | Belföld
2022. július 21. 19:11

Nincs szükség lakossági gázáremelésre sem!

Nincs szükség lakossági gázáremelésre sem!
(Ha Szijjártó Péter igazat mondott.)

Miért vezetnek be lakossági gázáremelést, ha a Gazprommal kötött szerződés bőven lefedi a lakossági szükségleteket, és - ahogyan Szijjártó Péter fogalmazott - biztosítja, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a lakossági fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen?

Az ügy tisztázása érdekében levéllel fordultam Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez, ami alább olvasható.

Tisztelt Miniszter úr!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021. szeptember 27-én jelentette be, hogy újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés került aláírásra az orosz Gazprommal, amely tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát. A bejelentés szerint a megkötött szerződésnek köszönhetően "megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai", vagyis nem lesz szükség gázáremelésre, és a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.

A külügyi tárca vezetője ezt a kijelentését alig három hét múlva, 2021 októberében az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvényen meg is ismételte, miszerint "sikerült megteremteni annak a lehetőségét, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen". Ezt erősítette meg Putyin orosz elnök 2022 februárjában, amikor Orbán Viktorral folytatott tárgyalását követően azt mondta, a szerződésnek köszönhetően Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban veszi a földgázt.

A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal összesített adatai szerint a hazai lakossági fogyasztók ennél kevesebb, tavaly már csak 3,2 milliárd köbméter gázt használtak el, ami 7 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, míg az öt évvel korábbi fogyasztástól már 20 százalékkal maradt el. Így a szerződés alapján Magyarországra érkező gáz mennyisége bőven fedezi azt a szintet, amire a hazai lakossági felhasználóknak szüksége van.

Az eddigiekhez képest váratlan fejlemény, hogy az Orbán-kormány mégis emelni fogja a gáz árát, ami a kormány által meghatározott szint felett nem kevesebb, mint hétszeresére drágul a hazai háztartások számára. A magyar családokat tehát már nemcsak a megállíthatatlanul emelkedő élelmiszerárak, a 400 forint feletti euróárfolyamot jelentő pénzromlás, hanem mostantól a dráguló gázárak is sújtják.

Ha Szijjártó Péter igazat állított a részvételével tető alá hozott új Gazprom-MVM szerződésről, úgy érthetetlen és szükségtelen a magyar családok sarcolása az új gázárakkal.

A fentiekre tekintettel kérdezem tisztelt Miniszter urat:

 • Miért vezetnek be lakossági gázáremelést, ha a Gazprommal kötött szerződés bőven lefedi a lakossági szükségleteket, és - ahogyan Szijjártó Péter fogalmazott - biztosítja, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a lakossági fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen?
   
 • Milyen áron veszi a földgázt az MVM a Gazpromtól?
   
 • Teljesíti-e a Gazprom a szerződéses kötelezettségeit?
   
 • Mennyi földgázt vásárolt az MVM a Gazpromtól a tavaly megkötött 10+5 éves szerződés alapján?
   
 • Igaz-e az az állítás, hogy a Gazprommal kötött szerződés alapján az MVM a tőzsdei árak ötödéért veszi a földgázt?
   

Tóth Bertalan,
az MSZP társelnöke, frakcióvezető