mesterhazyattila.hu
2011. szeptember 25. 08:07

Nincs több türelem!

Mesterházy Attila írása a hét fontos politikai eseményeiről.

Ami igazán fontos a Magyar Szocialista Párt és a Magyar Köztársaság számára ezen a héten, az Miskolcon történt. Orbán Viktor antidemokratikus politikai rendszere és gyalázatos gazdaságpolitikája ellen tüntettünk.

Nincs már mire várni, és nincs ok tovább tűrni azt, ami kormányzás címén zajlik Magyarországon. Az emberek életüket nem tudják hosszú távra tervezni, jóesetben a hónap végéig látnak el. Sőt, sokan ilyen távlatokban sem gondolkodhatnak. Fogy a türelem, nő az elégedetlenség és egyre többen csalódottan tapasztalják, hogy Orbán tényleg komolyan gondolja, ígéreteit nem kell betartania, azok csak a választások megnyeréséhez kellettek.

Semmilyen konkrét elképzelésük sincs arról, mit tegyenek. Csak kísérletezgetnek, sodródnak és dumálnak. Mára a lassan ébredők is tudják, hogy ez a kormánypolitika megbukott. Minél többen mondjuk ezt ki, annál hamarabb vethetünk véget az orbáni rémálomnak. Orbán számos olyan lépést tesz, amelyre a választópolgárok nem szavaztak és nem is számítottak. A remény kialudt, a Fidesz törzsszurkolóin kívül mindenki elfordult a kormánypárttól.

Nem teremtették meg a közbiztonságot két hét alatt. Nem jött létre százezer új munkahely egy év alatt. Viszont szétverték a közmunka-program jól működő rendszerét, és helyette éhbérért akarják foglalkoztatni a legnehezebb sorban élőket. Nem növekszik a gazdaság. Nemhogy radikális adócsökkenés nem valósult meg, hanem számos adót emelt a Fidesz. Nincs egyensúlyban a költségvetés, aminek drámai hatásait kizárólag az elrabolt magánnyugdíj-pénztári vagyon fügefalevele takarja el. Nincs gyarapodás és jólét, csak reálkereset-csökkenés és növekvő árak. Történelmi csúcson a benzinár, az euró és Magyarország a kilencedik helyre került a csődkockázati listán.

Rombolják a demokráciát: fent is és lent is. Az alkotmánybíráskodás már alig pislákol, pártkatonák ülnek olyan posztokon, amelyekről a kormányt kellene ellenőrizni. Az új Munka törvénykönyvével a jogfosztás politikája, beletenyerel a mindennapokba, fokozódik a kiszolgáltatottság, fogy a pénz, fogy a jog. Tüntetéseket tiltanak be. Elveszik a közösségektől az iskoláikat, visszaszorítják a szülők jogát, hogy beleszólhassanak a gyerekeik oktatásába. Brutális és irreális tandíjjal fosztják meg a felsőoktatás lehetőségétől a közepes és alacsony jövedelmű családok gyerekeit. Az adórendszerben is igazi dúlást folytat a kormány: a bűnös felelőtlenég és a tudatos károkozás egyedi keverékét állította elő a matolcsyzmus.

Egy biztos: végül mindenki rosszul jár majd.

A minimálbéreket talán emelni fogják, de a munkaadók nem bírják kifizetni, tehát embereket bocsátanak el. Régi orbáni recept, ezt csinálták már 1998-2002 között is, aminek akkor is az volt a következménye, mint most. A minimálbér és az átlagkereset közötti sávban az adójóváírás megszűnése miatt csökkennek a keresetek. A kormány által összebarkácsolt bérkompenzációs ötletelésről szakértők napok alatt bebizonyították, hogy az egész konstrukció elhibázott: a kormánynak fogalma sincs a számokról. Az adóváltozások nyertese egy szűk, magas jövedelmű réteg, ám a gazdaság lelassulása számukra is kedvezőtlen fejlemény.

A Fidesz a stagnálás, az adóemelés és az igazságtalanság kormányaként vonul be a történelembe.  Társadalompolitikájuk lényege, hogy elveszik a pénzt az országtól és odaadják a gazdagoknak. Egyre többen ismerik ezt fel. Közülük sokan jelen voltak péntek este Miskolcon. Az ősz folyamán számos alkalom lesz arra, hogy még többen legyünk.

Bár Orbán Viktor az örökkévalóságban gondolkodik, ha a hatalmáról van szó, de amit a Fidesszel megtehet, azt nem teheti meg Magyarországgal. Lehet tehát, hogy sok-sok év múlva is ő lesz a Fidesz elnöke, de miniszterelnök nem marad sokáig ilyen politikával. Az országnak elege van belőle.

Ez a legfontosabb küzdelem. Mindenki eldöntheti, tényleg eldöntheti, hogy részt vesz-e ebben, s hogy milyen szervezet tagjaként kíván részt venni benne. Egyet nem tehet senki: nem irányíthatja saját politikáját a demokratikus erők tábora ellen. Mind több ember érti meg, hogy összefogásra van szükség. Egyre többen veszik észre, hogy a távolságok áthidalhatók a demokratikus oldalon.

Az MSZP a hídépítésben érdekelt, ezen dolgozik. Orbán Viktornak tesz szívességet az, aki a hidat rongálja, s nem építi!