2011. május 15. 16:39

Női fórum a budapesti EU-ACP-közgyűlésen

Május 14-18 között Budapesten tartják az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni (ACP) országok közös parlamenti közgyűlését, amelynek keretében “A globalizált világ kihívásai a nők számára” címmel rendeztek fórumot szombaton a Budapest Kongresszusi Központban.

A fórum társelnökeként Gurmai Zita európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a világ elmulasztotta kihasználni a gazdasági válságban rejlő lehetőségeket a nők helyzetének javítására. “Ma egyre jelentősebb visszalépéseknek lehetünk szemtanúi, legyen szó Európáról, az ACP-térségről, vagy a világ bármely más régiójáról” - hangsúlyozta az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) vezetője, hozzátéve, hogy a nők helyzetén az európai jobboldali kormányok csak tovább rontanak. “A nemek közötti esélyegyenlőség a legkevésbé sem érdekli őket, miközben az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés megteremtésére irányuló EU 2020 stratégia célkitűzéseinek teljesítéséhez a női foglalkoztatottság radikális emelésére van szükség” - fogalmazott Gurmai Zita.

A rendezvényen tartott előadásában Herczog László korábbi szociális és munkaügyi miniszter bemutatta az előző kormánynak a női esélyegyenlőség gyakorlati megvalósulását szolgáló korábbi intézkedéseit, míg Pető Andrea, a Közép-európai Egyetem tanára felvázolta, milyen előremutató kezdeményezésekre lenne szükség a társadalompolitikában.

A női fórumon részt vett Mohamed Ibn Chambas, az ACP főtitkára és Göncz Kinga európai parlamenti képviselő, korábbi külügyminiszter, Andor László szociális ügyekért felelős európai biztos pedig videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket.