2012. március 13. 14:56

Női kvóta: világos kötelezettségvállalásra van szükség

„A jelenlegi elfogadhatatlan helyzet javítása érdekében az Európai Unió és a tagállamok részéről egyértelmű kötelezettségvállalásra van szükség, amelynek kötelező erejű intézkedéseket – köztük a nemi kvóták bevezetését – is magában kell foglalni” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlament képviselő az EP hétfői plenáris ülésén, Strasbourgban. A hétfői vitát követően a képviselők ma nagy többséggel elfogadták az erről szóló javaslatot.

Az Európai Parlament hétfőn a nemzetközi nőnaphoz kapcsolódóan a nemek közötti esélyegyenlőségről tartott vitát, ahol a képviselők elemezték a nők és a férfiak közötti egyenlőségéről szóló 2011. évi jelentést, valamint a nők politikai döntéshozatalban való részvételével foglalkozó állásfoglalást. Ezt követően, a képviselők ma adták le szavazataikat, melynek eredményeképpen a parlament nagy többséggel elfogadta a javaslatot.

A hétfői felszólalásában az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető magyar politikus emlékeztetett rá: a nők és férfiak közötti bérezési különbségek elfogadhatatlan szinten vannak. A nők elleni erőszak évente több ezer áldozatot követel, a szexuális és reproduktív egészségügyi jogok sérülnek, miközben a nőknek a munkaerő-piacon nap, mint nap nehézségekkel kell megküzdeniük. „Mindezen problémák megoldásához mindenekelőtt politikai akaratra van szükség. Ezért szorgalmazom, hogy a nők minél nagyobb számban képviseltessék magukat a döntéshozói pozícióban” – hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy a gazdasági válság sem jelenthet elegendő indokot arra, hogy az esélyegyenlőség fontossága háttérbe szoruljon.

Az Európai Parlament az idei nemzetközi nőnapot az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elve köré építette, utalva arra, hogy az európai nők még ma is átlagosan 17 százalékkal kevesebbet keresnek az azonos munkakörben dolgozó férfiaknál. Az elmúlt héten az EP a témában a nemzeti partnerekkel együtt szervezett konferenciát, amelyen Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Viviane Reding európai biztos is részt vett. Mai szavazáson pedig, a képviselők megszavazták a jelentést. Az EP tehát támogatja, hogy ezentúl kötelező erejű jogszabály biztosítsa a nők minimális részvételi arányát az európai vállalatok vezetőségi testületeiben.