Nők elleni erőszak: az esélyegyenlőség biztosítása jelenthet megoldást

„A nemek kiegyensúlyozott részvétele a politikai és gazdasági életben nemcsak esélyegyenlőségi kérdés. Akár életek is múlhatnak rajta, hiszen egyenes összefüggés van a nők gazdasági helyzete és a sérelmükre elkövetett erőszak gyakorisága között” - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a litván elnökség esélyegyenlőségi témájú, magas szintű találkozóját követően.

Gurmai Zita szerint a nemek közötti esélyegyenlőség megerősítésére a közelgő európai parlamenti választás, illetve azt követően az új Európai Bizottság tagjainak jelölése kiváló alkalmat jelent. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy nemzeti, regionális és helyi szinten is megerősödjön a nők politikai részvétele. Emellett a gazdasági életben is tarthatatlan, hogy a nők a vezetésben – a népességen, valamint a diplomásokon belüli arányukhoz képest – alulreprezentáltak, míg az alacsonyabb presztízsű, bizonytalanabb állásokban felülreprezentáltak.

„Ez a helyzet nemcsak igazságtalan, hanem veszélyes is. Egyenes összefüggés van a nők gazdasági helyzete, az abból fakadó függőségük, illetve az őket érő erőszak között. A nőket érő erőszak ellen úgy küzdhetünk a leghatékonyabban, ha – az egyenlő esélyek biztosításával – hozzásegítjük őket a gazdasági függetlenséghez” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

A nemek közötti esélyegyenlőség érvényesülése kulcsfontosságú az Európa 2020 stratégia céljainak elérésében, amelynek érdekében a tagállamok illetékes tárcavezetői rendszeresen találkoznak. Az EU Tanácsának litván soros elnöksége által szervezett pénteki rendezvénynek a Nemek Közötti Esélyegyenlőség Európai Intézete adott otthont. A miniszteri találkozón – amelyet Dalia Grybauskaitė litván államfő beszéde nyitott meg – részt vett Algimanta Pabedinskienė litván társadalombiztosítási és munkaügyi miniszter, Mikael Gustafsson, az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának elnöke, valamint az uniós intézmények és a 28 tagállam számos esélyegyenlőségi szakembere.