Nők és a válság: az esélyegyenlőség nem a probléma, a megoldás része

Az esélyegyenlőség gazdasági válságból való kilábalásban betöltött szerepének nyomatékosítását sürgette dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Dublinban, az Európai Szocialisták Pártja és az ír Munkáspárt közös rendezvényén.

Gurmai Zita elmondta: „A válság nem szolgálhat indokul az esélyegyenlőségi célkitűzések háttérbe szorítására. Ehelyett minél szélesebb körben kell elfogadtatnunk, hogy az esélyegyenlőség éppen hogy kiutat kínál a válságból. Újra kell értékelni a jellemzően női munkavállalókat foglalkoztató szektorok szerepét, és arra kell ösztönözni a nőket, hogy olyan, ígéretesen fejlődő ágazatok felé forduljanak, mint a kutatás-fejlesztés, vagy a zöld gazdaság.”

A gazdasági válság, és az ezt követően bevezetett megszorító intézkedések a nőket aránytalanul nagyobb mértékben érintették, miközben a munkaerő-piacon többszörös diszkriminációval kell szembenézniük. „Míg a foglalkoztatottság átlagos szintje a férfiak körében 75 százalékos, addig a nőknél ez az érték csak 62 százalék. A nemek közötti fizetéskülönbség átlagos értéke meghaladja a 16 százalékot, ami gyakorlatilag két hónap ingyenmunkát jelent a nők számára” – idézte fel a nők hátrányos helyzetét alátámasztó statisztikai adatokat Gurmai Zita. Az EP-képviselő hozzátette, hogy mindezek miatt az európai szocialisták – az EU soros ír elnökségével együtt – a foglalkoztatottság és a növekedés ösztönzését szolgáló intézkedéseket sürgetnek. Így például az európai ifjúsági garancia mielőbbi megvalósítását.

Az ESZP ezen felül olyan intézkedésekre is javaslatot tett, amelyek a nemek közötti bérollót évente 2 százalékkal csökkentené. Ezt szolgálja többek között az a javaslat is, amely szerint az Európai Bizottságban 2014-től egy külön biztos felügyelné az esélyegyenlőségi szakterületet. „Az önálló európai biztosi poszt révén, az uniós esélyegyenlőségi előírások végrehajtása számon kérhetőbbé válna, miközben a nem teljesítő tagállamokkal szemben akár szankciók is kiszabhatóak lennének” – hangsúlyozta Gurmai Zita.

A kétnapos dublini látogatás során az ESZP Nőszervezetének vezetősége pénteken ellátogatott az ír parlamentbe, szombaton pedig konferenciára kerül sor a nők tárgyiasítása témában.