Nőkkel egy másfajta Európáért

Az Európai Szocialisták Nőszervezetének római csúcstalálkozóján megfogalmazták, hogy a 2014-es európai parlamenti választások kampányában a női választókat kiemelten meg kell szólítani. A résztvevők egyetértettek: nincs már idő várni a nők társadalmi-gazdasági szerepének megerősítésére.

Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az ESZP Nőszervezetének elnöke nyitóbeszédében elmondta, mindig is élen jártak a nemek közötti egyenlőség és a női jogok törekvéseiben, viszont úgy tűnik, a problémák megoldásában eddig csupán változó sikereket értek el.  Meg kell mutatni, hogy fontos a nők politikai, gazdasági és társadalmi részvételét tovább bővíteni. A képviselő üdvözölte, hogy több országban is nő vezeti az egyes szocialista pártcsaládok európai parlamenti listáját. Fontos, hogy az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban is kulcsszerep jusson a nőknek.
 
A nemek közötti fizetéskülönbség mértéke az utóbbi években az EU-ban – a gazdasági válság és az annak nyomán megfigyelhető, kedvezőtlen folyamatok ellenére – 17,3 százalékról  16,2 százalékra csökkent, de ez a szám még mindig magasnak mondható.  A fizetésbeli különbségek csökkentése, illetve az egyenlő munkáért, egyenlő bért jelmondata kulcsfontosságú a mostani választásokkor. Az uniónak ezt a kérdést tagállami szinten is kiemelten kell kezelnie.
 
Az EP-képviselő hangsúlyozta: a megvalósításhoz három célt kell kitűzni. Először is a bérek közötti különbségeket kell tagállamonként évente 2 százalékkal csökkenteni. Másodszor egy olyan szabályozást kell bevezetni, amely szankcionál, ha a tagállamok nem teljesítik az előírt követelményeket. Harmadszor pedig: elengedhetetlen, hogy a 2014-ben megalakuló új Európai Bizottságban külön európai biztos foglalkozzon a nemek közötti esélyegyenlőséggel.
 
A nők gazdasági szerepének megerősítése együtt jár a társadalmi megerősödésükkel. Gurmai Zita hangsúlyozta, további lépéseket kell tenni a nők elleni erőszak felszámolásáért. A statisztikák azt mutatják, hogy három nőből egy élete során nemi erőszak áldozata lesz. Ma Európában naponta hét nő hal meg családon belüli erőszak áldozataként.
 
A megelőzések fontosságát, illetve a nemek közötti fizetéskülönbség csökkentését Martin Schulz, az ESZP jelöltje is fontosnak tartja hangsúlyozni kampányában.
 
Az ESZP Nőszervezetének elnöke kiemelte, már csak kevesebb, mint száz nap van a választásokig, hogy megmutassuk, együtt képesek lehetünk megvalósítani egy másik Európát, ahol a nők helyzetének javításában és a nemek közötti esélyegyenlőség érvényre juttatásában elkötelezettek vagyunk.