mszp.hu | Belföld
2024. március 08. 15:18

Nőnap az MSZP-ben: átadták Szegfű és Közéleti Díjakat

Nőnap az MSZP-ben: átadták Szegfű és Közéleti Díjakat
Március 8-án, nőnapon tartották a „Populizmus és a nők" nevű kutatás záró projektjét, amely eseményt az Európai Progresszív Tanulmányok Központja (FEPS), valamint a Táncsics Alapítvány szervezett, és a Foundation Max van Der Stoel Alapítvány is támogatott. A rendezvény után megtartották az ilyenkor szokásos Országos Nőnapi és Díjátadó Ünnepséget is.

Gurmai Zita köszöntőjében a Világgazdasági fórum női esélyegyenlőségi ranglistáján Magyarország által elfoglalt helyről beszélt. Mint mondta, jelenleg a 146 helyből 99. hazánk, olyan országok előznek meg minket, mint Mongólia és Zimbabwe. Kiemelendő,  egy év alatt 11 helyet rontott Magyarország ezen a listán, az Orbán-kormány alatt pedig 39 hellyel csúszott hátrébb hazánk. Az MSZP Nőtagozatának elnöke szerint ez rámutat: a rendszerváltás óta ismét erősödik a patriarchális szemlélet, valamint, a populizmus egyre nagyobb teret nyer. Felmérések szerint minden harmadik uniós állampolgár populista pártra fog szavazni júniusban, Gurmai Zita szerint a populizmus a politika koronavírusa. Az európai szocialistáknak pedig dolguk van ezzel, vissza kell térni az emberek problémáihoz, éppen ezért nevezte az MSZP európai pártcsaládja is Nicolas Schmitet listavezetőnek.

Gurmai Zita az orbáni rendszerről is beszélt, mint mondta, jelenleg egy macsó rezsimben kell élni, ahol ugyan 100 milliárdokat költ a kormány családtámogatásokra, a gyermekvállalási kedv mégis mélyponton van. A nők ugyanis nem pénzért szülnek, hanem azért, mert jól érzik magukat a bőrükben és mert nem érzik veszélyben mindennapjaikat, jogaikat. A női jogok ugyanis emberi jogok, ezeket pedig helyre kell állítani a jogállamiság rendbetételének érdekében.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese azzal zárta köszöntőjét, hogy külön öröm számára, hogy Nicolas Schmit is - a virtuális térben, videóüzeneten keresztül - részt vett az eseményen, ugyanis ő nem csak a populizmus térnyerésének okait érti, de remélhetőleg gyógyírt is kínál a politika Covidja ellen, amit a populisták képviselnek.

Az eseményen Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője, stratégiai igazgatója, illetve Tamara Tripic, a Demokratikus Párbeszéd Hálózat elnöke beszélgetett Tüttő Kata, az MSZP EP-listavezetőjének moderálásával arról, hogy milyen a nemek közötti egyenlőség állapota a jobboldali autoriter rendszerekben, mint Szerbia és Magyarország. 

A díjátadó ünnepség elején Tóth Viktor, a Szabolcs-Szatmár megyei pártszervezet elnöke szavalta a nőnapi köszöntőt, Kosztolányi Dezső Nők című versét. „Áldott ember vagyok, mert a családomban bátor nők vannak” – mondta a díjátadón Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, megnevezve a feleségét, aki hat gyereket nevelt fel, a kisebbik lányát, aki tanítónő és a nagyobbik lányát, aki egy gyerekvédelmi szolgálat esetmenedzsere. Szerinte a politika olyan közeg, ahol nem nézik, hogy valaki nő-e vagy sem, hanem ha ellenség, akkor el kell tiporni. Bátornak nevezte Kunhalmi Ágnest, az MSZP társelnökét, Gurmai Zitát, a Nőtagozat elnökét és Tüttő Katat is, a szocialisták EP-listavezetőját, alelnökét is emiatt. „Ti vagytok a bölcsesség a balgaságban, a szeretet a szeretetnélküliségben” – fogalmazott az MSZP társelnöke.  

A Díjátadó Ünnepségen átnyújtották a Szegfű Okleveleket, amely a Nőtagozatban végzett kiemelkedő munkájáért Bertalanné Farkas Hedvig, Dósa Valéria, Dr. Pajger Judit, Holtner Ferencné, Hrács Józsefné, Iski Tiborné, Medek Máté Józsefné, Orbánné Víg Elvira, Szili-Darók Ildikó, Varga Józsefné vehetett át idén.

A nők közéleti részvételéért járó Szegfű Díjat Koza Péterné, Tóth Istvánné, Papp Ilona Marian és Kunhalmi Ágnes kapta. Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke szerint utódja megharcol minden választói csoport bizalmáért, és a 20 évvel ezelőtti „okos lányból” mostanra „vezető politikus” lett. Kunhalmi Ágnes beszédében úgy fogalmazott: amíg van MSZP, addig van igazi baloldal. Szerinte a szervezet életében eljött az időszak, hogy új baloldalt építsenek, és vége a vezeklés idejének. „A korlátokat mi magunknak kell szétfeszíteni, a baloldal előtt és a nők előtt is” – mondta a köszönőbeszédében. 

A közéleti díjat az MSZP Nőtagozata alapította olyan közéleti szereplők számára, akik sokat tesznek a nők elismeréséért. Az első díjazottat, Milánovics Danicát a jelenlévők álló tapssal köszöntötték és vele az összes gyerekvédelemben dolgozó nő is megkapta a díjat. Korózs Lajos a beszédében úgy fogalmazott: a kegyelmi botrány után, ebben a helyzetben különösen nagy tisztelet övezi a szakmájukhoz hű, az embertársainkért áldozatokat hozó szociális munkásokat. „Az olyan kiváló szakemberek, mint Milánovics Danica minden elismerést megérdemelnek!” - mondta az MSZP alelnöke. 

A második díjazottat, Dr. Balázs Péter volt külügyminisztert és az első magyar uniós biztost Andor László volt uniós biztos méltatta. Felhívta a figyelmet, hogy a Szociális Jogok Európai Deklarációjában a nők és a férfiak közti egyenlőség az egyik legfontosabb pont. A díjazott a köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy az MSZP „minden szempontból kitűnő” jelölttel, Tüttő Katával vág neki az európai parlamenti választásoknak. 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest Tüttő Kata főpolgármester-helyettes méltatta, megköszönte politikustársának, hogy Budapest vezetésében, az alternatív kormányzás bemutatásában részt vett és utat mutatott. 

Szinetár Miklóst Hiller István méltatta, beszédében kiemelte, hogy amikor Szinetár Miklós az Operaház főigazgatója volt, nem a büféről beszéltek, hanem tudta, hogy vele szemben egy életmű ül. 

A nemzetközi díjazott 2024-ben a szerbiai Tamara Tripic volt, akit Gurmai Zita méltatott.