2012. március 09. 11:18

Nőnapi rendezvények Brüsszelben

A nemzetközi nőnap alkalmából dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke több rendezvényen vett részt, melyek az európai nők munkanélkülisége magas szintjére, a nemek közötti fizetésbeli különbségekre valamint a nők fejlesztéspolitikában betöltött szerepére hívták fel a figyelmet.


Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottsága által szervezett interparlamentáris találkozón jelen volt Andor László európai biztos is. Hozzászólásában Gurmai Zita arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők átlagosan még ma is 16,4 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál. A PES Women 2007-ben indított kampányt a bérolló “bezárása” érdekében, azonban a figyelemfelhíváson túl az igazi megoldást egy európai uniós irányelv megalkotása jelenthetné - emelte ki Gurmai Zita.


Az ESZP és a belga baloldali pártok által rendezett “Nők a hídon” rendezvényen Gurmai Zita elmondta: “A munkaerőpiacon - különösen a válság idején - a nők is számítanak. Nagyon fontos kiemelnünk, hogy a munkanélküli fiatal nők, akiknek minimális pénzügyi támogatás áll rendelkezésükre, óriási hatással bírnak a társadalomra.”Végül, az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok képviseletén rendezett nőnapi rendezvényen Gurmai Zita azokra a kihívásokra hívta fel a figyelmet, amelyek egyaránt jelen vannak az EU-ban és az AKCS-országokban is. “Vitathatatlan, hogy a nők kulcsszereppel bírnak a gazdasági és társadalmi fejlődésben, amely az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljaiban is megjelenik. Ennek megvalósításához egyértelmű politikai akaratra van szükség” - hangsúlyozta az EP-képviselő.