Norvég külügyi delegáció a Jókai utcában

Torgen Larsen külügyi államtitkár vezetésével és Tove Skarstein nagykövet részvételével norvég delegáció tett látogatást az MSZP székházában.

A két ország közti diplomáciai kapcsolatok bővítésén túl szó esett a Magyarországon és Európában is egyre kiterjedtebb és radikális mozgalmakat erősítő gyűlöletbeszédről. A külügyi államtitkár külön kitért a magyar parlamentben minap elhangzott, a zsidók listázásra vonatkozó Jobbikos kijelentésre.

Mesterházy Attila tájékoztatta a delegációt, hogy minden lehetséges fórumon tiltakozott és a jövőben is tiltakozni fog az MSZP a rasszizmus és az antiszemitizmus minden, a társadalmat megfertőző megnyilvánulása ellen.

Ennek érdekében ismét olyan módosító javaslatokat nyújtott be a Házba, amely egyrészt szankcionálja az ilyen típusú megnyilvánulásokat, másrészt pedig olyan etikai bizottság felállítását javasolja újólag, amelynek a parlamentben történt visszásságok kivizsgálása és szankcionálása lenne a feladata.

Az MSZP elnöke leszögezte, változatlanul ragaszkodik ahhoz a politikához, amelyben a Jobbikot nem tekinti semmilyen tekintetben partnernek annak szélsőséges és antidemokratikus elvei és megnyilvánulásai miatt.