mszp.hu | Belföld
2024. február 07. 11:30

Novák Katalin és Varga Judit is méltatlanná vált pozíciójára, távozniuk kell

Novák Katalin és Varga Judit is méltatlanná vált pozíciójára, távozniuk kell
A köztársasági elnöki kegyelemnek minden esetben a nemzet egységét kell tükröznie, Novák Katalin bicskei igazgatóhelyettesnek nyújtott elnöki kegyelme azonban közel sem ezt éri el. Dr. Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezetője a keddi Egyenes Beszédben fejtette ki, miért kellene Novák Katalint megfosztani tisztségétől, és hogy miért szólította fel pártja a Fideszt arra, távolítsa el Varga Juditot az EP-listája éléről.

Az MSZP szerint Varga Juditot le kell venni a Fidesz EP-listájának éléről, ugyanis azáltal, hogy ellenjegyezte Novák Katalin a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének nyújtott elnöki kegyelmét, méltatlanná vált pozíciójára. A tegnapi nap folyamán Novák Katalin egy tanácsadójának, Skrabski Fruzsinának a Facebook posztja alatt jelent meg Varga Judit volt férjének kommentje. Szerinte nem titkolózni és terelni kellene az ügyben, hanem magyarázatot adni és elnézést kérni. Dr. Tóth Bertalan szerint nem állapítható meg biztosan, hogy a Fidesz kommunikációs stratégiájának a részét képezi-e Varga Judit exférjének hozzászólása vagy sem. A kormányzat ugyanis szívesen alkalmaz különféle, nem megszokott eszközöket is annak érdekében, hogy álláspontjuk többféle formában jusson el a publikumhoz. 

Dr. Tóth Bertalan szerint érthetetlen Novák tanácsadójának elképzelése, miszerint titkosszolgálati szálak is megjelenhetnek a kegyelmi ügyben, az MSZP frakcióvezetője szerint tanácsadóként ismernie kellene Skrabski Fruzsinának az eljárásrendet. Az ugyanis úgy szól, hogy a kegyelmi kérelmet az elítélt, annak védője vagy hozzátartozója nyújtja be az Igazságügyi Minisztériumhoz, akik vagy támogatják azt vagy nem, de mindenképp felterjesztik a Sándor-palotához. Ezt követően maga a köztársasági elnök dönt arról, megadja a kegyelmet vagy sem. A megszületett elnöki határozatot pedig nem kötelező az igazságügyi miniszternek ellenjegyeznie.

Az MSZP éppen azért szólította fel a Fideszt arra, távolítsa el az EP-listája éléről Varga Juditot, hiszen az ellenjegyzéssel a kormányzat átvállalja a politikai felelősséget a parlament irányába. Így tehát a kormány és az igazságügyi miniszter is felelős a történtekért.

A megszületett döntések azonban nem csak morálisan elfogadhatatlanok, hanem jogellenesek is, ugyanis az Alaptörvény kiemelten foglalkozik a gyermekvédelemmel. Ezt mutatja, hogy annak kilencedik módosítása még jobban megerősítette a gyermekvédelmet, a kormány indoklása szerint. Novák Katalin elnöki kegyelme éppen emiatt egyértelműen Alaptörvény-ellenes.

Dr. Tóth Bertalan szerint azon lehet vitatkozni, hogy Novák Katalin szándékosan követett-e el Alaptörvény-sértést, ugyanis az megkérdőjelezhető és nehezen bizonyítható. Az MSZP frakcióvezetője azonban kiemelte, egy olyan ügyről van szó, ahol egy pedofil elkövetőt támogató személy részesült kegyelemben, mellyel még mentesül is a hátrányos jogkövetkezmények alól, így büntetlen előéletű lesz és újból foglalkozhat gyermekekkel.

Ahhoz azonban, hogy Novák Katalinnal szemben a megfosztási eljárás sikerrel záruljon, szükség van arra is, hogy kormánypárti képviselők is emellett szavazzanak, dr. Tóth Bertalan szerint ennek – reálisan nézve – kicsi a valószínűsége.

A szocialista országgyűlési képviselő emlékeztetett, nagyon korlátozottak az ellenzéki pártok lehetőségei, azonban a nyilvánosságot és minden parlamenti eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás megtörténjen. Ilyen eszközök azok is, amikor Alkotmánybírósághoz fordulnak a pártok, bizottságok felállítását kérik, vagy a jelenlegi is, amikor megfosztási eljárást kezdeményeznek.

Fontos megérteni, ilyen döntés nem maradhat jogkövetkezmény nélkül, a kegyelem ugyanis jelentéstartalmilag is azt hordozza magában: megbocsátás. A köztársasági elnök pedig a nemzet egységét testesíti meg, a kegyelmi jog gyakorlásának is ezt az egységet kell megjelentetnie. Ez az egység sem Budaházy esetében, sem pedig a bicskei igazgatóhelyettes esetében nem lelhető fel.

Külön felháborító, hogy az igazgatóhelyettes az elnöki kegyelemmel a foglalkozástól való eltiltás alól is mentesül, visszatérhet a gyermekek közé dolgozni.

Kapcsolódó párttagok