mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. november 29. 16:07

Novák Katalin látszatlépései is Brüsszelt próbálják befolyásolni

Novák Katalin az elmúlt napokban Kijevbe látogatott, emellett LMBTQ-jogokat védő szervezet tagjait is fogadta.

Ez mind dicséretes is volna, ha egykor miniszterként érdekelték volna az LMBTQ-emberek jogai, kiállt volna meghurcolásuk ellen vagy, ha a fideszes propaganda nem Ukrajnát hibáztatta volna a háború kitörése miatt. Így viszont ez nem tűnik eléggé hitelesnek.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint talán Novák Katalinék az általuk sokat emlegetett és szidalmazott brüsszeli döntéshozókat próbálják így látszatlépésekkel megtéveszteni.

Novák Katalin elment Kijevbe elítélni Putyint, pedig a fideszes propaganda sokáig Ukrajnát hibáztatta a háborúért, mintha ők támadták volna meg Oroszországot és nem fordítva. A propaganda pedig olyan jól hatott, hogy a Fidesz szavazóit is összezavarta Novák Katalin látogatása, akik emiatt azóta folyamatosan támadják őt.

A köztársasági elnök legalább elutazott a háborúval küzdő Ukrajnába, ellentétben Orbán Viktorral, aki azóta sem tette ezt meg, pedig meghívást is kapott az ukrán elnöktől. Ezzel szemben már valamennyi környező ország vezetői tettek látogatást Ukrajnába a háború kitörése óta.

Novák Katalinék példa nélküli, és egészen elképesztő harcot vívtak az LMBTQ emberek hátrányos megkülönböztetése érdekében, társadalomból való kirekesztésükért, jogaik látványos korlátozásáért. Most pedig a köztársasági elnök úgy tesz, mintha érdekelnék ennek a közösségnek a jogai. Ez nagyon átlátszó.

Az elmúlt hónapokban az a Fidesz új koncepciója, hogy ilyen látszatdolgokkal próbálják megvezetni a brüsszeli döntéshozókat?
E körbe tartozik Novák Katalin látogatása is, amely azonban csak akkor lenne igazán hiteles, ha Orbán Viktor felhagyna azon uniós szankciók támadásával, melyeket maga is megszavazott.

MSZP

Bővebb információ: