mszp.hu | Belföld
2024. február 06. 14:37

Novák Katalin méltatlanná vált pozíciójára, távoznia kell

Novák Katalin méltatlanná vált pozíciójára, távoznia kell
A köztársasági elnök által kegyelemben részesített bicskei igazgatóhelyettes ügyéről, a svédek NATO-csatlakozásának blokkolásáról, a kormány szociálpolitikájáról, valamint az MSZP javaslatairól is beszélt Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ATV hétfő esti Aktuál című műsorában.

Harangozó Tamás szerint rettentő káros a bicskei gyermekotthon pedofil igazgató bűntársának nyújtott köztársasági elnöki kegyelem. A helyzetet súlyosbítja, hogy a pápalátogatásra hivatkozva tette mindezt a köztársasági elnök, érdemes emlékezni arra is, hogy a terrorista cselekmény miatt elítélt Budaházy Györgyöt is szabadon engedték Ferenc pápa Magyarországra történt látogatása okán. A kormányra és a köztársasági elnök hivatalára pedig csak a hallgatás és a szégyen jellemző, Novák Katalin egyértelműen méltatlanná vált pozíciójára. Az MSZP éppen ezért kezdeményezte a köztársasági elnökkel szemben a megfosztási eljárást. Ennek megvalósulásához ugyan szükség lenne a Fidesz kétharmadára is, azonban mindenképp érdekes lesz figyelni a kormánypárti képviselők reakcióit.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, az ilyen kegyelmek esetében az igazságügyi miniszter nyújtja be a kérelmet, valamint ellenjegyzi azt, ez a személy Varga Judit volt, aki jelenleg a Fidesz EP-listavezetője. Az MSZP szerint a Fidesznek el kell távolítani jelenlegi pozíciójából Varga Juditot, Novák Katalinnak pedig le kell mondania, amennyiben nem tud minden kétséget kizáró indoklást felmutatni a bicskei igazgatóhelyettes ügyében.

Harangozó Tamás szerint az különösen felháborító, hogy Novák Katalin korábban családügyi miniszter volt, a kegyelmével így aztán egészen érdekes üzenetet küld az embereknek, méghozzá azt, hogy semmi sem szent. A bicskei igazgatóhelyettes azért úszhatta meg a szörnyűségeket, amiket tett, mivel a Fideszhez kötődő kapcsolatrendszere van. Harangozó Tamás szerint nem lehet kifogás, hogy nem olvasta el a köztársasági elnök, mit ír alá, valamint korábbi családügyi miniszterként különösen nem adhat ilyen elítélt bűnözőnek kegyelmet. Ebben az ügyben nincs bocsánat senkinek, Novák Katalinnak le kell mondani.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ki kell emelni, a kormány az utóbbi időben pedofil-ellenes törvényt fogadtatott el, és gyakorlatilag háborút hirdetett a pedofília ellen. Mindezek mellett teljesen érthetetlen, mi késztette arra Varga Juditot és Novák Katalint arra, hogy egy ilyen kegyelmet véghez vigyenek.

A műsor következő témája a svédek NATO-csatlakozása volt, ugyanis hétfőn rendkívüli parlamenti ülést tartottak az MSZP kezdeményezésére. Harangozó Tamás a NATO parlamenti közgyűlésének is a tagja, elmondta, eddig sem volt könnyű Magyarországot képviselni, ez után pedig még nehezebb lesz. Hazánk mellett Törökország nem ratifikálta az északi állam csatlakozását a katonai szövetséghez, azonban pár héttel ezelőtt a törökök is aláírták a csatlakozást, így hazánk maradt az utolsó állam, akire várnak a svédek. Míg a törököknek nemzetbiztonsági érdeke fűződött a csatlakozás jóváhagyásának elfogadásához, addig Magyarország esetében nem lehet ilyenről beszélni.

Harangozó Tamás emlékeztetett, a kormány számtalanszor ígérte, hogy mihamarabb elfogadják a svédek csatlakozási szándékát, ennek ellenére hosszú ideje gátolja a ratifikációt a kormánypárt. A svédek csatlakozása azonban hazánk érdeke is lenne, hiszen egy erős katonai szövetséges csatlakozna a NATO-hoz. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint kérdéses, hogy a kormány hozzáállásával kapcsolatban csak ego-kérdésről kell beszélni, vagy más ország érdekeit szolgálja ki a Fidesz-kormány.

A kormány pedig a NATO-t is nevetségessé teszi, hiszen csak az USA katonai kiadása annyi, mint a világ minden más országáé együtt. Ennek fényében az, hogy egy olyan kicsi ország, mint Magyaroroszág már másfél éve gátolja az egész katonai szövetség biztonságát, komolytalanná teszi az egész szövetséget.

Orbán Viktor a múlthéten megtartott EU-csúcs után úgy nyilatkozott, győzelmet aratott. Ezzel kapcsolatban a szocialista országgyűlési képviselő elmondta, elfogyott Orbán Viktor mozgástere, olyan érveket is felhozhattak az európai országok vezetői ellene, melyekkel már nem tudott vitatkozni a magyar kormányfő. A miniszterelnök viselkedése azonban már eddig is rengeteg kárt okozott hazánknak és ehhez képet minimális hasznot hajtott, nem látható és nem érezhető, mit ért el Magyarország érdekében a kormányfő. Az uniós támogatások ugyanis pont a kormány miatt nem érkeztek Magyarországra már három éve.

A műsor utolsó témája a szociális ellátások mértékének harmadára csökkenése volt. Harangozó Tamás szerint a kormány szociálpolitikája jól tükröződik ebben is: Lázár János is már évekkel ezelőtt megmondta, akinek semmije nincs, az annyit is ér. A kormány pedig mind a mai napig ebben hisz, nem nyújt segítséget a rászorulóknak. Az MSZP ezzel szemben a skandináv modellben hisz, mely a jóléti államok legjobb példája. Svédországban összetartó, szociálisan koherens, tudatos társadalompolitika követhető nyomon, az MSZP is ezt támogatja. A politikának pedig arról kell szólnia, hogyan lehet mindezt megvalósítani. Az MSZP frakcióvezető-helyettese arra is rámutatott, a rossz életszínvonal már egyáltalán nem etnikai kérdés.

Kapcsolódó párttagok