2012. június 28. 09:27

Növekedéspárti döntések kellenek az európai csúcson

Az Európát sújtó gazdasági válság mélyebb megértését, a foglalkoztatás kérdésének az eddigieknél hatékonyabb megoldását várja a mai napon induló Európai Tanácsüléstől Herczog Edit szocialista EP-képviselő. A Költségvetési Bizottság tagja arra figyelmeztet, hogy Európa következő hétéves költségvetése a növekedésről kell szóljon, ebből az EP egy tapodtat sem enged.

 

Herczog Edit várakozással tekint a mai, az Európa állam- és kormányfői részvételével rendezett csúcstalálkozó elé, mert bár sokadik alkalommal tűzik a tagállamok zászlajukra a növekedés és foglalkoztatás zászlaját, a költségvetési fegyelem szigorításánál távolabb mutató lépések eddig még nem hagyták el a tárgyalótermet. Aggasztó, hogy a Tanács üléseit egyre inkább a kizárólag a fiskális fegyelemért aggódó pénzügyminiszterek, nem pedig a felelős állam és kormányfők dominálják.
 
A képviselő szerint a csúcson eldőlhet, vajon a tagállamok megértették-e, hogy Európa kevesebb pénzből nem gazdálkodhat, mert az a versenyképesség elvesztéséhez, a szociális olló továbbnyílásához és a területi egyenlőtlenségek fokozódásához vezet. Ezért, ha a tagállamok csökkenteni szeretnék befizetéseiket az uniós büdzsébe, gondoskodniuk kell az EU saját forrásainak bővítéséről.
 
A szakpolitikus hozzáteszi, az EU következő, 2014-20 közötti hétéves költségvetését az EP nélkül nem lehet elfogadni, ezért minél korábban törődik bele a Tanács, hogy az EP által támogatott büdzsé a gazdasági növekedés és a versenyképesség javítása köré szerveződik, annál korábban sikerül majd dűlőre jutni a vitákban. Európa, az európai bérből és fizetésből élők, és a vállalkozók érdeke, hogy a költségvetés nagy keretszámairól mielőbb világos képünk legyen, ezért most a Tanács térfelén pattog a labda, hogy megteszi-e a szükséges lépéseket, vagy tovább húzza az időt.