mszp.hu | Belföld
2023. július 03. 21:01

Növekvő adók és rengeteg megszorítás – ez a Fidesz terve jövőre

Növekvő adók és rengeteg megszorítás – ez a Fidesz terve jövőre
Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese interpellációt nyújtott be Varga Mihály pénzügyminiszternek: „Mi marad a magyar családoknak a családok védelméből miután a családi támogatásokat elinflálták, a lakástámogatásokat megszüntetik és az árstopokat is kivezetik?” – címmel.

„A Fidesz brutális megszorításai egyre jobban nyomorgatják a magyar családokat. Csak nálunk van ekkora infláció, ekkora drágulás! És ez nem a szankciók miatt van, mivel máshol ilyen nincs. A drágaságot az elhibázott fideszes gazdaságpolitika okozza. Ráadásul nemrég az Orbán-kormány 2024-re benyújtotta a leépülés költségvetését. Növekvő adókkal és rengeteg megszorítással” – kezdte interpellációját Gurmai Zita.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a Fidesz lényegében megszünteti a CSOK-ot, mivel az csak a kistelepüléseken marad elérhető, ráadásul a Babaváró kölcsön korhatárát is jelentősen csökkentik!

„A családi pótlékot utoljára az MSZP-kormány emelte. 15 éve egy forinttal sem nőtt az anyasági támogatás, sem a GYES, sem pedig a GYET összege” –  emlékeztetett Gurmai Zita.

De a Fidesz-kormány nem csak a családokkal szúr ki, hanem a nyugdíjasokkal is. Legutóbb 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, miközben tudták, hogy az áremelkedés 20 százaléknál is több lesz. A kormány a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, miközben a nyugdíjak egyre kevesebbet érnek, a 13. havi nyugdíjat pedig már rég eltüntette a Fidesz által gerjesztett infláció.

„Nem hiába kezdeményezi az MSZP, hogy minél előbb emeljék meg legalább 5 százalékkal a nyugdíjakat! Most nem fideszes megszorítások és leépítések kellenek, hanem adócsökkentés és még több támogatás” – érvelt Gurmai Zita.

Ezért mondja az MSZP azt, hogy az élelmiszerek és a lakossági energiahordozók áfája legyen 5 százalék, a legrászorultabb családok kapjanak élelmiszer-bankkártyát, a kisboltoknak és a termelőknek pedig adjunk kompenzációt!

„Értsék meg: az orbáni infláció felzabálja az emberek pénzét!” – mondta Gurmai Zita.

„Állampapírokba kényszerítik a családok félretett pénzét, hogy a Fidesz-kormány zsebében több pénz legyen, az emberek zsebében pedig kevesebb. Hát milyen gyalázatos cinizmus ez a milliárdosokból álló Orbán-kormánytól?” – kérdezte az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Gurmai Zita az interpellációja végén az alábbi kérdéseket tette fel:

  • Mi marad a családok védelméből, miután a Fidesz értéktelenné tette a családi támogatásokat?
  • Mi marad a családok védelméből, miután megszüntetik a lakástámogatásokat és kivezetik az árstopokat?

Kapcsolódó párttagok