mszp.hu | szegénység
2015. január 27. 14:59

Növekvő szociális problémák

A növekvő szegénységre és a szociális kiadások csökkentésének veszélyeire hívtuk fel a figyelmet tegnapi akciónk során, amikor aktivistáink 50 darab saját készítésű sálat helyeztek el Békéscsabán, a Szent István téren. A kezdeményezés részeként arra kértük Békéscsaba lakosait, hogy ha szükségük van a sálakra vegyék el, vagy ha ismernek olyanokat akiknek szükségük van rájuk vigyék el nekik a sálakat. Tudjuk, hogy ez a figyelemfelhívó akció messze nem oldja meg az ország szociális problémáit. A megoldást az államnak, az önkormányzatoknak és a szociális kérdésekben jártas szakembereknek közösen kell megtalálni. Azt azonban reméljük, hogy egy-egy sállal kicsit elviselhetőbbé tehettük a téli időszakot a rászorulóknak.

A létminimum szintjét Magyarországon havi 87.510 forintban „állapították meg”. Ezzel szemben a legkiszolgáltatottabbaknak (sok munkavállalónak, közmunkásnak, tartós munkanélkülinek) ennél kevesebb pénzből kell megélnie egy hónapban. Baloldali pártként az a célunk, hogy minden magyarországi lakos legalább a létminimumhoz szükséges havi összeget haza tudja vinni. A folyamatot a munkabérek és a szociális támogatások tényleges növelésével kell elkezdeni.

A kormány azonban épp ennek az ellenkezőjét valósítja meg. Az állami költségvetés számaiból egyértelműen kirajzolódik, hogy a kormány tovább csökkenti a szociális ellátásra fordított – az előző négy évben már több mint 300 milliárd forinttal megkurtított – központi költségvetési előirányzatot, és forrás nélkül az önkormányzatokra hárítja a rászorulók, a nélkülözni kényszerülő lakosok támogatásának felelősségét. Azokra az önkormányzatokra, amelyeknek az idei költségvetésben jelentősen, 131 milliárd forinttal, 16,4%-kal csökken a támogatása.

 

 

Országgyűlési képviselőnk, Vantara Gyula, is megszavazta azt a törvényt, amely megszüntette a rendszeres szociális segélyt, illetve a lakásfenntartási támogatást. Nem lepődünk meg a képviselő döntésén, hiszen azt a javaslatot is leszavazta a Költségvetési Bizottság ülésén, amely az éhező gyerekek számára biztosított volna napi egyszeri meleg ételt a téli szünetben.

Békéscsaba idei évre tervezett költségvetése még nincs elfogadva. A költségvetés tárgyalásánál elvárjuk a kormánypárti önkormányzati képviselőktől, hogy ne a pártjuk, hanem Békéscsaba lakosságának érdekeit szolgálják, és a szociális problémákra valódi választ adó költségvetést fogadjanak el.


Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:

Miklós Attila
elnök