mszp.hu | Belföld
2022. május 25. 15:10

Növelni kell a magyar családok válságállóságát!

A kormány nem tud mit kezdeni az egészségüggyel és az oktatással, pedig épp itt lehetne növelni a magyar családok válságállóságát – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Spirit FM rádió műsorában szerdán.

„A középosztálynak ezt a részét kellene nagyon-nagyon megtámogatni” – mondta, béremelést szorgalmazva a pedagógusoknak és az egészségügyi szakdolgozóknak, mert „ez nagymértékben segítené a magyar családok válságállóságát is”, „ha az a cél, márpedig az a cél, hogy a (...) háború okozta negatív hatásoktól megvédjük a magyar társadalmat”.

Felhívta a figyelmet: ezek az emberek „itthon költik el a pénzüket, nem jachtoznak, nem külföldre viszik: itthon vesznek a gyereknek cipőt, táskát, itthon veszik meg a szalámit” a belső fogyasztást növelve, melynek adója visszakerül az államhoz.

Kifejezte „félelmét”, hogy a kormány a háborús veszélyhelyzetet felhasználva úgy akarja a pedagógushiányt orvosolni, hogy megtiltja a pedagógusoknak, hogy elhagyják a pályát.

Ez „egészen kriminális lesz” – mondta, hozzátéve: nem javasolja a kormánynak ezt a megoldást, amit az egészségügyben egyébként már kipróbáltak.

Mint mondta, azok a jóléti projektek, melyek az emberek hétköznapi életét befolyásolják, nem tartoznak Orbán kormányzati stílusába; „neuralgikus területek”, nem is akar a kormány ezekkel érdemben foglalkozni, „és nem is tudnak vele mit kezdeni.”

Ezért nem foglalkoznak például a lakhatás kérdésével sem, pedig lakhatási válság van; de nem várható, hogy a panelprogramot visszahoznák vagy bérlakások tízezreit, százezreit építenék, „hogy a magyar társadalomnak jó legyen” – mondta.

Orbán logikája az, hogy állandóan veszélyhelyzetet tart fönn – utalt a háborús veszélyhelyzet keddi kihirdetésére – „állandó félelmet, hogy mindig valami ellen harcolni kell, mindig valami ellen meg kell védeni a magyar társadalmat (...), holott tudjuk, hogy nem Orbán Viktor a békegalamb” – mondta Kunhalmi Ágnes.

Hangsúlyozta: az oktatásban sem a rendteremtés, hanem csak a béremelés és a juttatások növelése akadályozhatja meg a pályaelhagyást és az óriási szaktanárhiányt.

Mint mondta, azért nincsen a „legkardinálisabb” területeknek, az egészségügynek és az oktatásnak önálló minisztériuma, hogy ezek önállóan ne kerüljenek a kormányülés szintjére, ne tudják az érdekeiket érvényesíteni.