mszp.hu | Belföld | költségvetés
2015. június 05. 15:30

Növelni kell az önkormányzatoknak juttatandó forrásokat

Növelné az önkormányzatoknak a jövő évi költségvetésből juttatandó forrásokat az MSZP. 

Szabó Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: módosító javaslatukban azt  kezdeményezték, hogy az átengedett adók esetében 80 százalékban maradjon a gépjárműadó a helyi önkormányzatnál, míg a személyi jövedelemadónál ez 10 százalék legyen.

Kifejtette: a legnehezebb helyzetben a kisebb települések vannak, számukra speciális kompenzációs alapot javasolnak a költségvetésben, amit a helyi iparűzési adó 30 százalékának befizetésével hoznának létre.

A szocialista politikus értékelése szerint a 2016-os büdzsé a feladatfinanszírozás rendszerén nem változtat semmit.

A települési önkormányzatokat megillető, átengedett bevételek mértékét illetően sem lesz módosulást, ahogy nem változik a köztisztviselői illetményalap meghatározása sem.

Ez utóbbi hat éve változatlan, s az emelésre a mai napig csak ígéret van - jegyezte meg a szocialista politikus.

Szabó Sándor azt mondta: bizonyos megyei jogú városoknál még forráselvonás is lesz, nagyon sok támogatást ugyanis az adóerő-képességük alapján kapnak.

Az MSZP szerint több pénzt kell fordítani az egészségügyre, az oktatásra és több forrást kell juttatni az önkormányzatoknak.

Ha az önkormányzatoknak több forrás áll rendelkezésére, akkor többet tudnak fejlesztésre, a települések fejlődésére fordítani, és így újabb munkahelyek jöhetnek létre, jobban tudják támogatni a szociálisan rászoruló polgárokat, jobban tudják érvényesíteni a helyi közösség érdekeit - sorolta az ellenzéki politikus.