2011. július 22. 19:35

NULLA forint segítség a kormánytól!

Elfogyott a szabolcsi gazdák utolsó reménye is! Újabb átverés Fidesz módra – mondta ma dr. Veres János megyei elnök fagykárral kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Nem kértünk többet korábbi májusi sajtótájékoztatóinkon sem a kormánytól , mint amit az MSZP-kormány  2007-ben biztosított  a termelőknek 5 milliárd forint támogatással, és így közel 50 százalékos mértékű kártérítést tudott biztosítani a gazdák felé.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 32.000 HA ültetvényben jelentkezett fagykár, ami 28–29 milliárd forint kiesést jelent országosan, és megyénk szintjén eléri a 20 milliárd forintot. Összesen 8784 termelő jelentett be fagykárt a hivatalokhoz. A több mint 8000 termelőből 7035 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelő. Ezek a számok egyértelműen és világosan mutatják, hogy a mi megyénket érintette legdurvábban a fagykár.

60-100 %-os kára származott a megyei gazdáknak, ezt is elismeri a Vidékfejlesztési Minisztérium. De hiába várják már a kormánytól, hogy érdembe segítsenek rajtuk. A kormány egyetlen egy forinttal sem segíti a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdák kárának enyhítését. Mi, az MSZP-kormány, 2007-ben 5 milliárd forinttal segítettük a gazdákat.

NULLA forint segítség a gazdáknak a kormánytól!

Első jogcímen gyorssegélyt adnak 1.27 milliárd forint keretösszeggel, ami egy lehetséges EU-forrás, de sajnos, a deminimis szabály alapján sok termelő már nem fogja tudni igénybe venni.

Második jogcímen 8 milliárd forint fagykár forgóeszköz hitelprogramot hirdetnek.  A hitelt vissza kell fizetni! A kár megtérítéséhez ennek semmi köze nincs!

Harmadik jogcímen az agrár-kárenyhítési alapból 4 milliárd forint felhasználását állapították meg. Azt a pénzt adják oda, aminek az 50 %-át a termelők fizették be, és a törvény kötelezi a kormányt, hogy hozzátegye a másik 2 milliárdot.  Ez sem a kormány segítsége, csak a mi időnkben megszavazott törvényi kötelezettségét teljesíti.

A jelenlegi kormány nem vesz arról tudomást, hogy történt egy rendkívüli esemény a megyénkben! Szomorú ez a dolog. 2007 évben 46 % hozamérték-csökkenéssel tudtunk fizetni a termelők felé, ez mára nem fogja elérni a 10 %-ot sem.

Hol vannak a kár bekövetkezése után ígérő képviselők? Kormánypárti, megyei képviselő szájából hangzott el az ígéret. Álljanak ki a lakosok elé mindazok, akiknek személyes felelőssége is megvan ebben a kérdésben!

És az érdekvédelmi szervezetek? Akik 2007-ben arról vitatkoztak velünk, hogy a gazdakörök képviseltethessék magukat a kárfelmérő bizottságba. Ma ezek a vezetők nem állnak ki a gazdák mellett. Hol vannak?Elfogadhatatlan ez az átverés, amit a kormány és képviselői tesznek ebben a kérdésben is!

A kormány nem segít a megyei fagykárt szenvedetteknek!