Belföld | tüntetés sajtószabadság
2012. november 03. 09:53

Nyakó István és Mandur László szerint haladéktalanul ki kell vizsgálni a november 1-ről 2-ára virradó éjszakán a Kunigunda utcában a köztelevízió székháza előtt történteket.

Az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága, valamint a Kultúrális és Sajtóbizottsága összehívását. Lendvai Ildikó, Nyakó István és Mandur László szerint haladéktalanul ki kell vizsgálni a november 1-ről 2-ára virradó éjszakán a Kunigunda utcában a köztelevízió székháza előtt történteket.

Mint ismeretes, a jogszerűen demonstrálókat és sátrukat, holmijaikat kora hajnalban fizikai erőszakkal távolították el az intézmény által megbízott biztonsági őrök, arra hivatkozva, hogy ott a budai hegyvonulatokat ábrázoló szobrot állítanak fel.

Az eseménnyel kapcsolatban felmerül az emberi méltósághoz, a gyülekezéshez, a véleménynyilvánításhoz, a tulajdonhoz fűződő jogok, valamint egy aláírásjegyzék eltűnésének feltételezése miatt a személyes adatok védelméhez való emberi jogok sérelmének gyanúja. Amennyiben a gyanú beigazolódik, súlyosbító körülményt jelent, hogy a jogsértést közintézmény követte el.

Lendvai Ildikó és Nyakó István az Emberjogi bizottságban az érintettek meghallgatásával szükségesnek tartja az alábbi kérdések megválaszolását:


1. Mi indokolta, hogy a közízlés és közerkölcs sérelmére éppen akkorra időzítették az akciót, amikor az ország a halottaira emlékezik. Összefér-e ez egyrészt a gyászhoz és a zavartalan emlékezéshez való joggal, másrészt különösen egy magát kereszténynek és konzervatívnak valló kurzus írott és íratlan normáival?

2. A demonstráció helyére tervezett szobrot valóban az éjszakai órákban, a halottakra való emlékezés jegyében zajló hétvégén, pihenő napokon kívánták sürgősen elhelyezni? Miért nem értesítették erről a tervről előzetesen a demonstrálókat? Vagy inkább arra számítottak, hogy ebben az időszakban jobban elkerülhetik a közfigyelmet és a botrányt?

3. Van-e joga az intézménynek „a költözés segítése” címén erőszakkal vonszoltatni az utcán egy jogszerű demonstráció résztvevőit?

4. Megilleti-e a tulajdon védelme a demonstrálók sátrát és felszerelését, avagy kárt lehet-e okozni bennük, szét lehet-e dobálni őket?

5. Milyen adatvédelmi szabályok vonatkoznak a demonstrációval rokonszenvezők aláírására és adataira?

6. Van-e ilyen helyzetben a rendőrségnek tennivalója?

Mandur László, a Kultúrális és Sajtóbizottság tagja is kezdeményezte, hogy a testület hétfői ülésén tűzze napirendre az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt törvényesen demonstrálók elleni fellépés kivizsgálását.

MSZP Sajtóiroda