Nyakó István nyílt levele Pintér Sándornak

A két, munkavégzés közben elhunyt családanya véleményünk szerint ugyan azt az elbánást érdemli, mint bármelyik más, a minisztériuma alá tartozó szervezet munkavégzés közben elhunyt munkavállalója. A Közmunkás Szakszervezet elnökségének nevében ezért elvárjuk minisztériumától a tisztes részvétnyilvánítást, és azt, hogy tárcája az ezzel járó kötelezettségekkel együtt, saját halottainak tekintse a két közmunkás asszonyt, valamint gondoskodjon a családok tragédiájának enyhítéséről.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Orbán-kormányon belüli munkamegosztás szerint az Ön minisztériuma felel a közmunkaprogramokért, s az azokban résztvevő munkavállalókért.

Azok a közmunkások tehát, akik önkormányzatokban, különböző állami hivatalokban, a Magyar Állam Vasutaknál, vagy éppen a Vízügyi Igazgatóságok területén végzik mindennapos feladatukat, végső soron az Ön kollégái.

Tisztelt Miniszter Úr!

Talán elkerülte az Ön, vagy titkársága figyelmét, hogy két közmunkás kollégája munkavégzés közben 2014. január 03. pénteken délelőtt 10.00 óra körül életét vesztette.

Tisztelt Miniszter Úr!

A mai napon Kordás Lászlóval a Közmunkás Szakszervezet főtitkárával, a tragédiát szenvedett családokat a Békés megyei Bucsán személyesen meglátogattuk.

A hátramaradottak beszámolójából megdöbbenve értesültünk arról, hogy a közmunkaprogramokat szervező Belügyminisztérium, és a közreműködő hatóság eddig a pillanatig semmilyen emberi gesztussal, jó szándékú segítséggel nem kereste a családokat. Pedig tudnia kell miniszter úrnak, hogy ezek a családok nem dúskálnak a földi javakban, sőt nagyon szerény körülmények között élnek, s nevelik gyermekeiket.

Tisztelt Miniszter Úr!

Tájékoztatom, hagy ma délután az ügyben felkerestük a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Igazgatóját, akit tájékoztattunk az általunk tapasztalt eseményekről. Igazgató úr egy „gyors segély” kifizetésére tett ígéretet. A továbbiakban, ahogy most Öntől úgy tőle is kértük, hogy a két munkavégzés közben elhunyt kollégájának végső tiszteletadásként, a gyász fekete zászlaját tűzze ki az intézmény homlokzatára a magyar zászló mellé.

Tisztelt Pintér Sándor Úr!

A két, munkavégzés közben elhunyt családanya véleményünk szerint ugyan azt az elbánást érdemli, mint bármelyik más, a minisztériuma alá tartozó szervezet munkavégzés közben elhunyt munkavállalója.

A Közmunkás Szakszervezet elnökségének nevében ezért elvárjuk minisztériumától a tisztes részvétnyilvánítást, és azt, hogy tárcája az ezzel járó kötelezettségekkel együtt, saját halottainak tekintse a két közmunkás asszonyt, valamint gondoskodjon a családok tragédiájának enyhítéséről.  

Tisztelettel:

Nyakó István,
országgyűlési képviselő, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke