Nyáron kevesebb a rászoruló gyermek?

Vége a tanévnek, és ezzel vége az óvodai, iskolai közétkeztetésnek is. A szerencsésebb helyzetű családok meg tudják oldani a gyermek étkeztetését, a szegényebbek azonban gondban vannak. Tanítási időben több mint félmillió gyermek részesül étkeztetésben, a nyári szünetben viszont alig több mint százezer. 

Miért nem képes az állam az év minden napján legalább naponta egyszer meleg ételt adni a rászoruló gyerekeknek? Ha a rászoruló felnőtteknek járó étel az év minden napján rendelkezésre áll, a rászoruló gyermekek nyáron miért nem tudnak enni?

Érdeklődve olvastuk az iskolai étkeztetés minőségét méltató minapi ÁNTSZ-jelentést, bár nem tudjuk, hogy az abban leírtak hogyan viszonyulnak az egyetlen karika nyers répával töltött vizes zsömléhez.

Az OECD országok közül mindenesetre Magyarország a második legrosszabb helyen áll a gyermekek nélkülözését tekintve: minden második családnál előfordult az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak.

Várjuk a kormány válaszát: mit tesznek azért, hogy az év minden napján legalább naponta egyszer meleg ételt adjanak a rászoruló gyerekeknek?

Bangóné Borbély Ildikó,
országgyűlési képviselő